5de42ed391e70

Artiklar

Efter 31 år – nu slutar klubbens pro

Arbetstiderna 06.00-19.00, sju dagar i veckan – i 31 säsonger. Nu slutar Leksands GK:s profilerade pro Per Jönsson.

Text: CM Hellsten • 2017-09-20 Uppdaterad 2019-12-12

Leksands Golfklubb grundades 1984 och när den förste instruktören Anders Israelsson tackade för sig efter tre säsonger blickade klubben utanför distriktet i sin jakt på en ersättare.
På Barsebäck tjänstgjorde en assistent vid namn Per Jönsson, bördig från Borstahusen i Landskrona.
Han fick ett samtal från riktnumret 0247 och en förfrågan om han kunde tänka sig en flytt till Dalarna. Han pratade med frun Petra och tackade sedan ja.
Familjen Jönsson började arbeta på Leksands GK sista mars 1987.
31 december 2017 gör Per Jönsson sin sista arbetsdag.

Leksands klubbresa: G som i gemenskap

Varför slutar du?
– Jag har varit här i 31 år och det är dags för någon annan att ta över. Jag bestämde mig i våras. Jag har fått vara med om en underbar resa i en fantastisk klubb med härliga medlemmar, säger Per Jönsson till svenskgolf.se/wp.

Vad ska du göra istället?
– Jag vet faktiskt inte utan är öppen för alla förslag – vi ska dock bo kvar i Leksand. Jag fyller 58 i mars, så det är för tidigt att bli pensionär. Nu gäller det att ställa om sig i livet och vara förberedd – samtidigt är det rätt spännande att se vad som händer i framtiden.

De spelade 101 hål på 20 timmar på Leksands GK

Per Jönsson har inte bara varit pro och sportchef på Leksands GK. Han har även ansvarat för sponsorarbetet, medverkat i kommittéer och arrangerat populära golfresor och golfskolor. Dessutom har hustrun Petra arbetat i shopen under alla år. I början av 2000-talet var Per Jönsson, parallellt med uppdraget på Leksands GK, även aktiv på Mora GK och Sollerö GK med shop-, range- och lektionsverksamhet.
– Det har snarare varit en livsstil än ett vanligt jobb. Vi har inte haft någon anställd klubbchef/intendent de senaste säsongerna, så jag har haft hand om sponsorförsäljningen under vintrarna och har därför aldrig gått i ide, säger Per Jönsson.

Vad kommer du att sakna mest?
– Alla gäster och medlemmar. Det finns vissa eldsjälar här på klubben som spelat en så otroligt viktig roll under min tid – Bengt Petters, som var ordförande i två omgångar under totalt 20 år, Hasse Leander, Sören Bertilsson, Hans Fahrén och Kalle Carlsson med flera.

Kommer du att få mer tid över för egen golf?
– Ja, jag kommer nog att bli en typisk morgongolfare som cyklar ut till banan klockan 06.00 och spelar mina nio hål. 

 


Text: CM Hellsten • 2017-09-20
ArtiklarLeksands GKSvenska golfbanor
Scroll to Top