5de42ee42fe6c

Artiklar

“Läget är fantastiskt och landskapsbilden bedårande”

Strålande i Sunne. Invid Fryken i värmland hittar du en golfpärla i ypperligt skick. 

Text: Svensk Golf • 2017-09-19

PLUS & MINUS:

PLUS: Skicket. En meter matjord under gräset gör den här banan grönare än de allra flesta.

MINUS: Hål 4. Gör om fyran till en par fyra så vi slipper slå över treans green vid utslaget.

Har du någon gång färdats genom Sverige i bil, granskat landskapet utanför vindrutan och tänkt “här borde man bygga en golfbana”?
I Sunne borde det ha gått till just på det viset och sen gav bilisterna uppdraget till Nils Sköld och senare Jan Sederholm att förverkliga golfdrömmen. Sex mil norr om Karlstad i en sluttning mellan E45 och sjön Fryken ligger Sunne GK, 18 parkhål med sjöutsikt från alla hål. Läget är fantastiskt och landskapsbilden är bedårande med en grön golfbana i förgrunden som övergår till en bred vattenspegel, vidare till granklädda berg på andra sidan som övervakas av en (oftast) blå himmel.

Omgivningen är fridfull och mellan banan och Fryken tuffar tåg på en gammal järnväg. Tågen som rullar där idag är visserligen moderna men spåren påminner om en annan tid och med en gnutta fantasi kan du föreställa dig att ett tjutande ånglok ackompanjerar dina slag in mot de upphöjda greenområdena.

VI MÖTTE: Ingemar Pettersson, hcp 13,6, medlem sedan 1991:
– Vår bana är alltid i fantastiskt bra skick. Jag tycker den är bäst i Värmland men så säger väl alla. Många tycker att alla våra hål går på skrå, det håller jag inte med om. Även fast det är kuperat och sluttar är hålen ändå ganska platta och du har sällan bollen högt över eller under fötterna.

Sunne GK är en ovanlig svensk golfbane-historia där flertalet djupa raviner måste slås över eller runt. En del är gräsbeklädda men tipset är att undvika att hamna i sänkorna. Du måste hela tiden vara på din vakt och planera dina slag. Annars riskerar du att hamna i trubbel och gästspelare gör gott i att studera och följa råden i banguiden.

Men Sunne är inte svårspelad. Du bjuds oftast på breda spelytor och stora, lättprickade greener. Banan är också förhållandevis kort, 5 692/4 837 meter.

Skicket går inte att klaga på överhuvudtaget, och snacket på andra värmländska klubbar är att Sunne på något konstigt sätt alltid är i god kondition.

Testas flåset? Jodå, du kommer känna backarna i benen efteråt men det gör inte så mycket, den förlorade energin returneras på Wärdshuset Nils Holgersson där du äter gott och billigt medan du inspekterar banan utanför de stora panoramafönstren. Här kan du även hyra en stuga 50 meter från första tee. Räcker inte det kan du checka in på närliggande Selma Spa. Dagen efter bubbelpool, bastu och en god natts sömn tar du dig tillbaka till banan för revansch. Nu vet du hur du ska göra.

HÖJDARHÅLET:

Hål 5, par 4. Längd: 390/340 meter: 
Långt och banans svåraste hål. Men sluttningen hjälper till med längd vid utslaget. När du sedan kommer fram till bollen förstår du hålets storhet – på andra sidan ravinen väntar ett underbart greenområde som nästan ser ut att flyta på sjön och du får energi och vilja att spela in mot den här greenen.


Text: Svensk Golf • 2017-09-19
ArtiklarSunne GKSvenska golfbanor
Scroll to Top