5de42ed09d1f6

Artiklar

ZACHRISSON: Vad vore vi utan vår golfboll?

Svensk Golfs krönikör Göran Zachrisson skriver om golfbollens betydelse.

Göran Zachrisson • 2017-09-18

Just nu, var du än befinner dig i världen, flyger 2 378 golfbollar i luften… varje sekund. I år tillverkas en miljard golfbollar. I USA säljs 540 miljoner och amerikanarna slår bort 300 miljoner bollar årligen. Uppgifterna kommer från säker källa.

Om du följde The Open Championship på Royal Birkdale tidigare i somras, noterade du att Bubba Watson spelade med en gulfärgad boll. Denna är tillverkad i Sydkorea under namnet Volvik (Vol från franskans “boll”, Vi för Victory samt K för Korea.)
Ännu en ny boll. Vilken blir nästa? Spelet har utvecklats tillsammans med bollen från tidig medeltid. Golf betyder klubba, men riktigt hur det hela startade vet vi inte, bara anar. Förmodligen var golf ursprungligen ett sätt att göra promenaden intressant. Du föste framför dig en boll av trä, en kotte, en sten och försökte hitta ett mål, ett hål?

“Golfspel är en sport för dårar, som sin promenad försvårar.”
Sålunda skrev min pappa i ett alfabet.

ZACHRISSON: Världens bästa friskvård

Från att ha varit särskilt primitiv utvecklades bollen när fler ägnade sig åt spelet. Den blev ett fjäderfyllt hölje av läder, fjäderbollen (“The Feathery”). Bollen hade fina egenskaper, men gick inte att använda i regn, för lädret mjuknade och formen försvann.

Men den kunde flyga. År 1836 slog fransmannen Samuel Messieux en drive på St Andrews gamla bana. Det rådde frost, men bollen flög 361 yards.
Efter fjäderbollen kom en gummiboll, guttaperka, som kunde tillverkas billigare och i flertal. En enda fjäderboll skulle idag kosta 500 kronor.

Guttaperkabollen räddade och öppnade spelet, det är tack vare dessa gamla händelser som vi hamnat i ett spel som utförs runt hela jordklotet.
(I slutet av 1800-talet fanns över 150 olika märken av guttaperkabollar. Bara i Storbritannien byggdes 800 golfbanor mellan 1885 och fram till första världskriget.)

ZACHRISSON: Föredrag av en cool gubbe

Den lindade bollen utvecklades av amerikanen Coburn Haskell 1902. Han var gift med dottern till en höjdare i Goodrichkoncernen i Akron, Ohio. Där låg alla de amerikanska gummibolagen, som försedde bilindustrin med däck och packningar.

Idag är bollen kompakt. Den väger högst 45,93 gram, är aldrig mindre än 42,67 millimeter i diameter och har mellan 300 och 450 urgröpningar. Sådana är reglerna.
Du kan i det stora utbudet hitta din egen boll, en som passar din svinghastighet, din vikt, längd och du kan välja färg.

Idag är bollarna runda. Det var de inte från början. Emellertid flyger den för långt. Banor måste byggas om. Men det är en annan historia.
Huvudsaken är att bollen ger oss glädje.
Leve bollen.

ZACHRISSON: Du blir aldrig gammal!

Scroll to Top