5de431ddd10d4

Artiklar

Första golfklubben i världen att använda fossilfritt bränsle

Sölvesborgs GK tänker på miljön och skriver historia.

Text: CM Hellsten • 2017-08-28

När Golf Digest förra året rankade Nordens 100 bästa banor hamnade Sölvesborgs GK på 24:e plats med betyget 6,78.
Så här löd omdömet:
“Något har verkligen hänt i Sölvesborgs ­mäktiga tallkorridorer. Den nya bunkersättningen, signerad Christian Lundin, har skapat ytterligare liv och dynamik i en bana som redan var omtyckt och höll en hög nivå.”

Här är Sveriges 55 bästa golfbanor

Nu får Sölvesborgs GK uppmärksamhet för sin miljösatsning. Det är under GEO-arbetet (ett världstäckande miljöcertifikat för golfklubbar) som Sölvesborgs GK har ersatt diesel med HVO, som är ett helt fossilfritt bränsle.
– Vi blir den första golfklubben i världen att använda HVO. Klubben har under flera år strävat efter att minimera miljöpåverkan, men under pågående år så tar vi steget fullt ut genom att investera i en ny maskinpark som till stor del är helt eldriven. Till de maskiner som inte finns att få eldrivna har vi ersatt det fossila bränslet med HVO, vilket minskar utsläppen med 90 procent. Vi är glada att vi kunnat göra något unikt och väldigt stolta att kunna vara drivande i jakten på minskad påverkan av vår natur, säger Mikael Törnberg, marknadsansvarig i Sölvesborgs GK.

De ska ha ett klubbmästerskap – inomhus

Sölvesborgs GK arbetar även med laddstationer för elbilar och ambitionen är att inom några år ha solpaneler.
– Klubbens mål är även att ändra synsättet och de förutfattade meningar som många har om golfklubbars påverkan på miljön, det är få som förstår att en golfklubb har positiv påverkan på både djur och natur.
– Nästa steg för klubben är att kategorisera både flora och fauna tillsammans med frivilliga och experter från Sölvesborgs kommun, säger Mikael Törnberg.


Text: CM Hellsten • 2017-08-28
ArtiklarSölvesborgs GKSvenska golfbanor
Scroll to Top