5de43288a6bda

Artiklar

Sveriges första 12-hålsbana

Trendsättande Troxhammar. Progressiva idéer frodas bäst i bördig Ekeröjord.

Text: Svensk Golf • 2017-08-23 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS

Plus: Avstånden. Föredömligt korta promenader mellan hålen. Alltid bra för snabbare ronder. 

Minus: Hål 11. Ibland är enkelhet en dygd i bandesign. Ibland, som på hål 11, är det bara ett annat ord för brist på idéer.

Mission statement är marknadsföringslingo för en kort och precis beskrivning av vad ett företag gör och varför man finns till. Troxhammar GK bankar in sitt på flaggorna på varje hål:
“Kvalitet i varje del, varje dag.”

När man äntligen plockar upp flaggan efter ytterligare en treputt kan budskapet såklart uppfattas som en personlig provokation – men som ambition för en golfklubb är den klanderfri. Kvaliteten på själva omgivningen är i alla fall absolut världsklass. Troxhammar GK ligger på Färingsö i Ekerö kommun utanför Stockholm, det mest natursköna och rofyllda området i omedelbar närhet till huvudstaden. Så snart man passerat Brommaplan och fortsatt västerut är det som att åka rätt in i sorglösheten. Intensivt gula rapsfält i full blom, björklöv som rasslar i ljummen sommarvind och öppna ytor så långt ögat kan nå. Här fick jordbrukaren Anders Blomqvist 1988 den goda idén att bilda en golfklubb och började med att anlägga en range på sina marker. Snart 30 år senare är Troxhammar en fullmogen och modern golfanläggning som sedan förvärvet av närliggande Mälarö GK Skytteholm 2016 kan erbjuda sina medlemmar totalt 57 hål.

Sveriges första 12-hålsbana
VI NOTERADE: multianläggning: Troxhammar GK har förutom sitt tilltalande läge, lantligt men nära stan, fler unika förtjänster: 2009 öppnade man Sveriges första och mycket populära slopade 12-hålsbana. Och golfrestaurangen, med erkände krögaren Pär Klarby vid spisen, utsågs 2016 till årets golfkrog i egen regi. Bonus! Dyker du upp mellan klockan 18 och 19 får du en dagens husman för bara 50 kronor.

Vi spelar 18-hålsbanan som stod klar för spel 1996 och sedan kontinuerligt utvecklats och förfinats, nu senast med att två par 4-hål förlängts till par 5. Klubben säger själv att de riktar in sig på medelgolfaren med handicap 10–54.

Men också singelhandicapparen behöver ha koll på grejerna här för att hålla sig borta från de många vattenhindren.

Bandesignern Jan Sederholm har använt sig av det böljande åkerlandskapet på bästa sätt, skogsholmar och dammar kommer i spel utan att det någonsin upplevs konstruerat. Fairways är hyfsat breda, banan är inte särskilt lång och har du en bra dag är scoringmöjligheterna goda (par 5-hål inom räckhåll på två slag för långtslående och även som treslagshål goda poängchanser).

Vill du hänga i skön golfmiljö utan att knalla runt 18 hål? Då finns ändå anledningar att komma till Troxhammar. Här finns både korthålsbana, 12-hålsbana och, håll i hatten, en fem hål lång footgolf-slinga.

HÖJDARHÅLET:

Hål 12, par 4. Längd: 355/305 m:

Utslaget är enkelt så länge du undviker fairwaybunkern till höger. Undvik helst högersidan helt och hållet, för att inte behöva gå över den höga trädridån på ett redan krävande inspel. Greenen sluttar ner mot en damm på vänstersidan och kort höger gömmer sig en bunker. Härligt utmanande!


Text: Svensk Golf • 2017-08-23
ArtiklarSvenska golfbanorTroxhammar GK
Scroll to Top