5de432986834a

Artiklar

Sörenstams 5 bästa tips: Så får du barnen att spela golf

Avgående Solheim Cup-kaptenen Annika Sörenstam tipsar hur golfen blir en aktivitet för hela familjen.

Text: Svensk Golf • 2017-08-23 Uppdaterad 2019-12-12

Mina barn är uppväxta med golf. Redan när jag var gravid så kände min dotter Ava att jag svingade klubban. De har också följt med mig till min träningsakademi och på olika skojtävlingar som jag har deltagit i. Men själva har de faktiskt inte spelat så mycket. Golf är ännu inget de håller på med flera gånger i veckan. Just nu vill de ägna tid åt andra sporter som fotboll, basket, ridning och tennis, vilket jag absolut inte ser något problem med. För även om jag vill att de ska spela mer är det viktigt att de får närma sig golfen på sina egna villkor.

TV: Annika Sörenstams bästa tips till medelgolfaren

Golf är trots allt ett spel som de kan hålla på med många år framöver, och egentligen handlar det nu om att det ska vara en skoj grej som vi gör tillsammans i familjen. Så krångla inte till det när det gäller att ge dina barn en start i golfen. Läs gärna de enkla tips som jag förmedlar här nedan för att få lite hjälp på vägen.

Fem viktiga nycklar: Så här får du barnen att komma igång

1) Lär ut så lite som möjligt. Strunta i att greppet är konstigt när du låter ditt barn prova att slå någon boll. Låt dem experimentera själva och pröva på sitt sätt i början. Smyg in bara något enkelt tips om ditt barn själv frågar efter hjälp. Förr eller senare kommer de att kunna vara med på en gruppträning för barn i deras åldrar. Gör då som jag och håll dig helt i bakgrunden för att överlåta all instruktion till tränarna.

2) Prata inte svingteknik. Barn har en otrolig förmåga att uppfatta och härma delar av svingen. Försöker man däremot väva in för mycket teknik blir det både för komplicerat och tråkigt. Ett bättre sätt är att ge dem roliga övningar. Istället för att säga “stå fyra decimeter mellan benen” när du ska visa en stans kan man be dem hoppa upp och landa bredbent. Detta är något som ofta fungerar bra med mina barn.

TV: Sörenstam tipsar – så förbättrar du närspelet

Sörenstams 5 bästa tips: Så får du barnen att spela golf
Ava, Annika och Will Sörenstam.

3) Stressa inte! Gå gärna till rangen under tider när det är lite folk där. Det är både bäst och roligast för dig och dina barn i början. Det är mindre saker som stör, och framför allt kan de ta den tid som de behöver vid varje slag utan att behöva känna någon stress. Samma gäller när det är dags att börja ta ut dem på banan. Ofta räcker det att bara gå några hål tillsammans när det är lite folk ute och spelar.

4) Gör något annat när det blir tråkigt. Det är lätt att koncentrationen sviktar hos ett barn efter en stund på rangen. När det inte längre är roligt att slå bollar är det bättre om de får leka eller göra någonting annat under en stund. Jag har själv ofta med mig en basketboll som åker fram när det där med golf börjar kännas tråkigt. För glöm inte bort. Ni är ju främst där för att ha kul tillsammans.

5) Hroligt! Golf ska vara skoj. Och det ska vara något som ni gör när barnen vill. På en fredagskväll kan vi åka ut med barnen och spela något hål om de är sugna. Vi har bara med några klubbor och skojar själva i solnedgången. När de vill åka hem, så slutar vi. Har de haft kul har det varit en bra kväll. Så se till att ditt barn verkligen får ha roligt med golf, oavsett hur det går.


Text: Svensk Golf • 2017-08-23
ArtiklarAnnika Sörenstam
Scroll to Top