5de432760a56c

Artiklar

”Många nya kompisar inom golfen”

Skratten var många, leendena breda och energin på topp när 140 juniorer deltog i Upplands största golf-läger. Vi följde med och smittades av golfglädjen.

Text: Karin Klarström • 2017-08-23 Uppdaterad 2019-12-12
”Många nya kompisar inom golfen”
Foto: Pernilla Sjöholm
Andreas Högberg Piik spexar med en av deltagarna.

Är det brottningsmatch, plankan-utmaning eller kull?
Yngsta gruppen pojkar har onekligen störst portion energi. Det tjoas, jagas och tennisbollarna flyger till höger och vänster oavsett vilken riktning 30-banan går. Allt ackompanjeras av ett påtagligt golfsug och några okynnessvingar, trots strikta instruktioner från tränaren om motsatsen.

Det är tredje dagen på Upplands golfdistrikts nystartade träningsläger, och den här dagen har gänget på 140 juniorer intagit Upsala GK för att nöta vidare på teknikstationerna. Klubbens nyanställde junior- och elittränare Andreas Högberg Piik har tillsammans med elva tränarkollegor laddat på med ett tungt träningsprogram för 7–19-åringarna.Här finns närspel, det långa spelet, bunker och puttning. Men på programmet ryms också footgolf och snagbrännboll (brännboll med en stor plastgolfklubba).
�� Det är okej. Låt dem ta en paus och umgås lite, det ska ju vara socialt också.

Andreas uppmuntrar en av tränarna, vars elever tycker att footgolfbanan är avklarad, trots att halva stationstiden återstår. Strax efteråt är dock gänget på fötter igen. När sjuåringarna under sista kvarten av putträningspasset får frågan vad de helst vill avsluta med, uppstår gemensam skandering: “plankan, plankan, plankan…”

Sagt och gjort. Juniorerna tajmas av tränaren Nathalie Svensson. När det gått tio minuter har alla utom två tappra fallit ihop på foregreen, men det får räcka för den här gången, eftersom det är dags för lunch.

Tidigt i vintras annonserades junior-lägret, som det största någonsin i
distriktets historia. Platserna sålde snabbt slut och redan nu planeras det för repris nästa år i en vidareutvecklad variant enligt Henrik Nilsson på Upplands golfdistriktsförbund.

”Många nya kompisar inom golfen”
Foto: Pernilla Sjöholm
Tuva Ivarsson, Jakob Widerberg, Nadine Huss Landström och Gabriel Danielsson ägnar gärna sommarlovet åt golf.

Nadine Huss Landström, 12 år:

“Det var mycket att tänka på”

Nadine Huss Landström har precis avslutat lunchen som den här dagen består av korv stroganoff och ris. Eftermiddagspassen ska snart starta, och hon trivs på lägret.
Vad är det som är så kul med att vara på läger?
– Man lär känna nya kompisar, eftersom det kommer spelare från hela Uppland. Sen lär man sig en massa nya saker i golfen.

Under sommarlovet blir det extra mycket golf och hon är ute på banan 3–5 gånger i veckan, lite beroende på hur hennes föräldrar jobbar och hur hon kan ta sig ut till banan.

Hur var det första gången du testade, blev du biten direkt?
– Nej, det blev jag inte. Det var ju så svårt. Jag håller på med orientering också, men det är ju mycket enklare, det är bara att ta karta och kompass och springa. Men inom golfen är det jättemycket att tänka på.

Vad är det bästa med golfen?
– Att man har så stor förbättringspotential, man kan alltid bli bättre, säger Nadine, som idag har handicap 41.


Jakob Widerberg, 7 år: 
 

Svårt att välja favoritsport

Jakob Widerberg ser nöjd ut. Bollen har precis stannat en halvmeter från hålet, och den nyss slagna fyrametersputten blev precis som han hade tänkt sig. Sjuåringen är extra förtjust i just puttning och därför får denna station extra fokus under juniorlägret. Han började spela golf för två år sedan och har sällskap av både mamma, pappa och sin elvaåriga storasyster. Upsala är deras hemmabana och Jakob själv är framförallt med på söndagarnas Golfskoj, som juniortränarna håller i.

Vad är det som är så kul med golf?
– Hm. Det är kul bara. Och så träffar man kompisar när man tränar.

Vilken är din favoritklubba?
– Min spoon!

Han halar fram den välanvända klubban ur sin junioranpassade bag, men kommer sedan på att det kanske trots allt är puttern som är roligast. Eller inte. Det finns så många roliga slag.

Vilka andra sporter håller du på med?
– Jag tränar fotboll och tennis och golf. Men tennis är roligast, säger han bestämt.

Lika bestämt svarade han tidigare på tränaren Alice Sylvéns frågor: sushi är godaste maten, nyponsoppa äckligast. Sen svingar han loss på 30-banan och far iväg för att få in tennisbollen innanför cirkeln.

”Många nya kompisar inom golfen”
Foto: Pernilla Sjöholm
Sjuårige Jacob Widerberg.

Gabriel Danielsson, 16 år: 

Från bassängen till golfbanan

Gabriel Danielsson smeker iväg bollen ur bunkern, och är den enda i gruppen som får bollen att stanna inom angiven yta på greenen. Segern är hans och han ser belåten ut.

16-åringen har spelat golf i fyra, fem år. Det var när han slutade med simhopp som han ville hitta en annan sport. Eftersom han gillade minigolf tänkte han att vanlig golf borde vara kul, och det var det.

Idag har han 19 i handicap men siktar på att komma ned till 15 under säsongen.

Varför fastnade du för golf?
– Det är socialt. Det är en kul sport och väldigt varierat, med så många olika spelformer och många olika typer av banor och olika typer av slag.

Vilken typ av övningar gör du helst när du tränar själv?
– Ärligt talat jobbar jag nästan ingenting med övningar, jag går bara och slår, säger han. Men jag är med i klubbens träningsgrupp och vi tränar tillsammans fyra gånger i veckan.

Vad har du för mål med golfen på sikt?
– Jag spelar mest för att det är kul, och har inte tänkt så mycket på andra mål. Men någon tourspelare lär jag aldrig bli.

Hela familjen spelar golf, och oftast tar de rundorna på Vassunda, som ligger närmare hemmet. Men Gabriel är medlem i Upsala GK, och det är här han tränar med gruppen.

 

Tuva Ivarsson, 15 år:  

“Många nya kompisar inom golfen”

15-åriga Tuva Ivarsson slår den ena perfekta driven efter den andra. Hon har 20 i handicap, är medlem i Upsala GK och det här är hennes tredje säsong som golfare.

Vad har du för mål med golfen?
– Jag vill spela ner mig till 15 under den här säsongen, men på längre sikt vet jag inte riktigt. Jag vill bli väldigt duktig i alla fall.

Under sommaren kommer hon att försöka spela många tävlingar, eftersom hon gillar det och inte har några särskilda problem med tävlingsnerverna, “det är ju bara kul att spela”. Närmast på tur står JMI på Rättviks GK och senare blir det spel på Skandia Tour.

Vad är det som är bäst med golf?
– Det är kul eftersom det är socialt, man lär känna många nya kompisar inom golfen, sen är det skönt att vara ute och så kan man alltid förbättra sig. Man kan alltid fortsätta utveckla sitt spel.

”Många nya kompisar inom golfen”
Foto: Pernilla Sjöholm
140 deltagare fanns med på juniorlägret i Uppland.

Text: Karin Klarström • 2017-08-23
ArtiklarSvenska golfbanorUpsala GK
Scroll to Top