Golf är inte bara bra och nyttigt för dig – utan även för samhället. // Foto: Olimpik/BigStockPhoto

Artiklar

Golf – en vinst för hela samhället

Brittisk studie visar golfens sociala värde för samhället

Text: Michael Åhman • 2017-08-02 Uppdaterad 2019-12-12

Att golf är bra för dig som spelar är väl ingen nyhet för den som läser på denna sajt.

Men en rapport som nu presenteras av England Golf och brittiska PGA visar att golf inte bara är bra för den enskilde spelaren – utan också för hela samhället.

Man talar om sociala förmåner, SROI (Social Return och Investment). Det visar sig att varje tia som spenderas på golf genererar 12,54 kronor tillbaka i form av sociala förmåner, skriver golfbranschen.se

Det totala sociala värdet av golf mäts genom faktorer som subjektivt välbefinnande, hälsa och socialt kapital. Detta delas med insatsen i spelet från spelare, volontärer, investeringar och leverantörer.

Forskaren Dr Larissa E Davies på Sports Industry Research Center vid Sheffield Hallam University har räknat fram ett totalt socialt värde på golfen (i Storbritannien) på 19,29 miljarder kronor.

Förbättrat välbefinnande är den överlägset tydligaste belöningen. Värdet på detta beräknas till 12,86 miljarder.

Förbättrad hälsa är den näst största fördelen (22 procent av det totala sociala värdet), speciellt för spelare som är 55 år och äldre.

Men även yngre drar nytta av golf. Ungdomar som spelar under sin universitetstid har vanligtvis högre startlön än icke-golfare.

– Hittills har golfstudier bara involverat det ekonomiska värde som sporten har. Vi är glada att få fakta som visar att golf inte bara är bra för dig utan även har en positiv inverkan på hela samhället, säger Nick Pink, vd för England Golf.

Skatteverket överklagar besked om golf som friskvård


Skatterättsnämnden: Golf är friskvård


ZACHRISSON: Världens bästa friskvård


Text: Michael Åhman • 2017-08-02
Artiklar
Scroll to Top