Mizunos nya järnserie, från vänster: MP-18 MMC, MP-18 SC och MP-18

Artiklar

Mizuno lanserar tre (!) nya järnset

Se bilderna på de läckra nyheterna här!

Text: Michael Åhman • 2017-08-01 Uppdaterad 2019-12-12

Järnklubbor har alltid varit japanska utrustningstillverkaren Mizunos adelsmärke.

Det är inte bara sexfaldige majorvinnaren Nick Faldo som nyttjat deras järnklubbor på sin väg mot framgång. Så sent som i helgen hittades Mizunojärn i bagen på segrarna på såväl European Tour, LPGA/LET och PGA Tour. Jordan Smith, som vann Porsche European Open, gjorde det dessutom med en av de nya modellerna som lanseras i dag.

Den nya serien med järnklubbor heter MP-18. Och det handlar inte bara om ett järnset – utom tre. Ja, på sätt och vis faktiskt fyra.

Gemensamt för alla är att de, enligt Mizuno, är “konstruerade för att hjälpa till att finna artisten i varje spelare”. Det låter trevligt, eller hur?

MP-18
Mizuno lanserar tre (!) nya järnset
MP-18 är en klassisk bladklubba, i första hand avsedd för tourspelare.

MP-18 påminner om forna tiders bladklubbor, de som gjorde Mizuno berömda. Bladen är lite kortare och profilen på hälen något lägre, och klubban vänder sig till avancerade spelare. Klubban är framtagen av Mizunos klubbmakare i Yoro i Japan – under ledning av den legendariske designern “Turbo”.

– Du kan känna igen Turbos signatur i de nya MP-18. De påminner om känslan i de bladklubbor vi arbetade med tillsammans, säger Nick Faldo och minns tillbaka 30 år i tiden.

MP-18 SC
Mizuno lanserar tre (!) nya järnset
MP-18 SC är en mix mellan bladklubba och cavity back. Något bredare sula än på MP-18.

SC står för “split cavity” och är en kompakt cavityback-klubba. Den något bredare sulan (jämfört med MP-18) ger en högre grad av spelbarhet. Men det korta klubbhuvudet och bladen på de kortare järnen gör att den fortfarande är ämnad för duktigare spelare. Klubbhuvudet är faktiskt bara 0,5 millimeter större än på MP-18.

MP-18 MMC
Mizuno lanserar tre (!) nya järnset
MP-18 MMC är en cavityback-klubba med en multimaterialkonstruktion. Längst ut på tån en 20 gram tung volframvikt.

MMC står för “Multi Material Construction”. Förutom det mjuka kolstålet har man också blandar in såväl titan som volfram i bladen. MMC är en klubba som tagit längre tid än normalt för att utveckla, allt för att skapa en stabil, förlåtande järnklubba som också ska tillfredsställa ögat. 20 gram volfram i tån i de längre järnen ska rädda även sämre träffar.

MP-18 MMC Fli-Hi
Mizuno lanserar tre (!) nya järnset
Fli-Hi är en serie (järn 2-5) avsedd att ge högre bollflykt än traditionella järn.

Sista medlemmen i den nya MP-18-familjen ska ersätta de längre järnen i tourspelarnas bagar. Som namnet antyder ska klubborna ge en högre bollbana med brantare landningsvinkel. Bladets yta är av stål, men det finns volfram i tån och ett ihåligt huvud ska öka bollhastighet och spelbarhet. Den här serien kommer enbart att finnas som #2, #3, #4 och #5.

Klubborna kommer ut i handeln i september.

Vi har inga svenska priser, men väl priser (i Euro) för den europeiska marknaden. MP-18/MP-18 SC kostar 175 Euro per klubba (3-PW). MP-18 MMC (4-PW) och specialaren MMC FliHi (2-5) kostar 195 Euro per klubba.

Mizuno lanserar tre (!) nya järnset
“Turbo” är Mizunos legendariske klubbmakare som bland annat hjälpte Nick Faldo till sex majorsegrar.

Text: Michael Åhman • 2017-08-01
ArtiklarJärnMizunoUtrustning
Scroll to Top