Artiklar

Mölndals GK satsar på ”crowdfunding”

"Betala vad du anser att rundan var värd"

Michael Åhman • 2017-07-31

Med start den 4 augusti öppnar Mölndals GK upp sin bana för spel under fredagar, baserat på ”crowdfunding”. Alla kan boka starttid, men det är först efter rundan som golfaren betalar – vad de anser att rundan var värd. Även golfare utan officiellt handicap/klubbmedlemskap är välkomna.

– För de flesta golfare i Sverige är golfen bara en av många aktiviteter. Den massiva utvecklingen av medlemsantalen hos så kallade brevlådeklubbar visar att golfare i Sverige söker något annat än traditionella årsmedlemskap. Vi testar nu möjligheten att betala vad man anser att rundan är värd, säger Bengt-Arne Johansson, klubbchef på Mölndals GK.

Mölndals GK tror att crowdfunding an vara en ny modell för hur delar av golfen finansieras i framtiden. Det finns några få exempel på appar, utrustning och tävlingar som använt sig av modellen.

Precis som med annan crowdfunding (som hos exempelvis Kickstarter eller Gofundme) kan spelet finansieras med olika nivåer. För 150 kronor får spelaren fria bollar på rangen på fredagar 13-16. För 300 kronor kan spelaren boka en ledig tid en annan dag till halverad greenfee (+rangebollar). För 500 kronor utökas paketet till golfbil vid nästa runda. Och för 750 kronor får spelaren nästa runda gratis samt en fri lunch (plus alla andra tidigare nämnda förmåner). Du kan läsa allt om klubbens crowdfunding här.

– Vi öppnar till en början upp fredagar för detta projekt. Med olika nivåer gör vi det möjligt för alla spelare att kunna njuta av spelet och vår vackra bana och betala det som golfaren själv vill och har råd med, säger Bengt-Arne Johansson.

– Som med de flesta crowdfunding-projekt är detta ett experiment. Vi har insett att den gamla modellen att betala för golf inte riktigt stämmer med hur många golfare vill ha det i dag. Hela golf-Sverige behöver hitta nya vägar. Vi tror att det här är ett modernt och roligt sätt att testa på en bana, och vi hoppas att fler klubbar hakar på, säger Sven Hilmersson, ordförande för Mölndals GK.

 

”Dolda resurser” fixade banan


Här svingar flyktingbarnen loss


Mölndals GK vill låna tre miljoner av kommunen

Scroll to Top