5de4366a5f76b

Artiklar

I morgon smäller det i Katrineholm

Dags för Sveriges näst största internationella tävling.

Text: Michael Åhman • 2017-07-26 Uppdaterad 2019-12-12

I morgon torsdag startar Sveriges näst största proffstävling i golf, Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson på Katrineholms Golfklubb.

Detaljerna på Jättorpsbanan är finslipade och arrangörerna, som bjuder på 200.000 Euro i prispengar, är redo för en ny succé.

Och det är laddat för en drömboll första speldagen: Klockan 13.35 slår värden Robert Karlsson ut tillsammans med de två senaste vinnarna på Challengetouren, Joel Sjöholm och Aaron Rai.

Trots elva titlar på Europatouren under sin framgångsrika karriär tonar Robert ner sina egna förväntningar.

– Det är så många otroligt duktiga spelare som är här. Att Challengetouren är riktigt stark visades inte minst vid förra årets tävling. Flera av spelarna i det startfältet har i år visat att de håller hög klass också på Europatouren, säger Robert.

Satte 207 puttar i rad

En av startfältets stora favoriter är engelsmannen Aaron Rai. Han var i fjol länge med i kampen om segern men missade det avslutande särspelet, som till slut vanns av franske Joël Stalter. Rai vann så sent som i söndags Le Vadreulil Golf Challenge i Frankrike och toppar Challengetourens penningliga “Road to Oman” överlägset. Han har redan säkrat sitt kort för Europatouren.

– Varje vecka är en ny vecka. Jag trivdes mycket bra i Katrineholm förra året, här är det en väldigt skön och trevlig atmosfär. Banan är i lika fantastiskt skick den här gången, och att det är Robert Karlssons tävling gör att det känns lite extra, säger Rai.

Rai gjorde sig berömd i sitt hemland redan som 15-åring då han lyckades sänka 207 puttar i följd från tre meters avstånd! I år har han fått sitt genombrott på Challenge Tour när han vann Kenya Open i mars. Det är hans mammas hemland – och han gjorde det på Mors dag! Sedan dess har 22-åringen följt upp med ytterligare segrar i Spanien och Frankrike.

I morgon smäller det i Katrineholm
För andra året är Robert Karlsson värd för Challengetouren på sin egen hemmabana. // Foto: Ulf Berglund

Årets båda svenska vinnare på touren – Oscar Stark och Joel Sjöholm – är givetvis på plats i Katrineholm. Stark vann i Danmark i juni, Sjöholm på Sardinien för en dryg vecka sedan.

– Det är en fantastisk chans för många svenskar att få spela Challenge Tour på hemmaplan. Men jag försöker ta det som en vanlig vecka. Framför allt ska jag gå ut och ha kul. Banan är i riktigt bra skick. Just nu är greenerna något mjukare än förra året. Närspelet med wedgar och putter kommer att få stor betydelse, säger Stark.

“Fantastiskt att se vad Robert gör”

Bland veckans outsiders nämns två spelare som tidigare vunnit på Jättorsbanan när Katrineholm Open var en tävling på Nordea Tour, Jocke Rask (2011) och Gustav Adell (2015). Jockes karriär startade här så han kan banan. Gustav är en av de fem som via månadens kval tog en startplats.

– Jag har Katrineholm och Robert Karlsson att tacka för mycket. När jag vann här 2015 fick jag tack vare Robert en plats i KLM Open i Holland. Det är fantastiskt att se vad Robert gör för sin klubb och sin hemstad, säger Gustav.

Måndagskvalet var en nyhet för i år. 47 spelare slogs om fem platser i tävlingen. Hampus Bergman från Lannalodge vann kvalet efter en 65-runda, ett resultat som vittnar om storform och även att låga scorer är att vänta i Swedish Challenge.

Ute på banan talas det varmt om banans signum, de fantastiska greenerna. De bedöms vara lika rättvisa som i fjol, nästan lika snabba, men något mjukare och därmed lättare att kontrollera. Man räknar med att segraren kommer under fjolårets vinnarscore (-12).

I morgon smäller det i Katrineholm
CMore Golf sänder live på lördag och söndag (ca 13.30-16.30) med Mats Hallberg som kommentarer (här med Joel Sjöholm). Dessutom planeras ett halvtimmes sammandrag i TV4 Sport lördag och söndag kväll. // Foto: Tomas Hagfeldt

Kanonrunda i kvalet till Swedish Challenge


Bakom kulisserna: När Challenge Tour kom till Katrineholm


Robert Karlsson om hemmabanan: ”Jag var inte helt förberedd”


Text: Michael Åhman • 2017-07-26
ArtiklarChallenge TourJoel SjöholmRobert KarlssonSwedish Challenge hosted by Robert Karlsson
Scroll to Top