5de43a6eb5024

Artiklar

Ta med golfbagen till Höga kusten!

Dramatiska klippformationer, rödskimrande berghällar och säregen natur. Skälen att se världsarvet Höga Kusten är många. Tre banor av varierande karaktär ger dig dessutom anledning att ta med golfklubborna på semestern.

Text: Svensk Golf • 2017-06-30

FAKTA

ATT SE:
En båttur ut till Ulvön, med dess säregna natur och rika aktivitetsliv, är definitivt att överväga. Här kan du också känna på doften (?) av äkta surströmming, eftersom det finns småskalig tillverkning på ön. Naturreservatet Skuleskogen och Skulebergets topp kan också vara värt att utforska. För den som söker en exotisk och härlig naturupplevelse är övernattningen på vandrarhemmet vid Högbondens fyr en höjdare.

GOLFEN:
De tre banor som finns i Höga Kusten-området är Örnsköldsviks GK Puttom, Veckefjärdens GC och Norrfällsvikens GK. I ångermanländska grannstäderna Härnösand och Sollefteå finns också varsin spelvärd 18-hålsbana. 

Fredag 9.04

Det är när vi har Höga Kustenbrons 182 meter höga pyloner på varsin sida om bilen det slår oss: vi är på väg mot “Höga Kusten”, men vet inte riktigt vad begreppet innebär och varför. Vi lovar oss själva att ta reda på detta under resan.

10.17

Tallskog till vänster. Tallskog till höger. Där vissa banor välkomnar generöst och vänligt så visar Norrfällsvikens GK direkt var skåpet ska stå. Förstahålet är visserligen inte särskilt långt, men så smalt att vi genast återvänder till bollfacket för att överlägga om det behövs något extra trepack med på resan.

12.34

Häftiga tolvan är kanske ett av banans svåraste hål – men också dess största stund. Här ställs höga krav på såväl utslag som inspel och för omväxlings skull behöver vi inte bekymra oss så mycket för tallskog eller mossa. Ett väl tilltaget vattenhinder däremot.

14.40

Vi utvärderar ronden på restaurang Fiskarfänget i Norrfällsviken som är den typen av mysiga skärgårdskrog som finns i många små samhällen utmed Norrlandskusten. Får vi föreslå en härlig fisktallrik, där lite av varje erbjuds, från den digra menyn?

16.15

Höga Kusten, var det ja! Vår okunskap behöver inte plåga oss längre för vid Skulebergets fot, intill E4:an, finns all information vi behöver om det vackra landhöjda området som numera klassas som världsarv. Men den som hellre vill se den ångermanländska härligheten istället för att läsa om den kan ta den gamla linbanan till bergstoppen på en kvart för 120 kronor. Skön utsikt utlovas.

18.30

När Elite öppnade sitt nya hotell i Ö-vik tillsammans med hemmasonen Peter Forsberg uppstod en del protester på grund av utseendet, som inte ansågs passa in i stadsbilden. Men nu står det där i hamnen – och det är här vi checkar in eftersom det är fräscht, fint och ligger centralt.

Pensionären Peter Forsberg

Lördag 8.10

I den här staden är ishockey alltid närvarande och ännu mer så sedan gamla Kempehallen ersattes med Fjällräven Center mitt i stan. En spanpromenad dit och vidare bort till aktivitetsfyllda Strandparken väcker liv i kroppen.

9.45

Örnsköldsviks GK Puttom går i folkmun kort och gott under artistnamnet “Puttom”, men den som letar kopplingar till att spelet på greenerna är extra komplext här hittar dem inte. Namnet syftar istället på den geografiska platsen.

11.01

Efter bara fyra hål är vi tillbaka där vi började. Nils Skölds layout är i form av en unik fyrklöver som gör att du kommer till klubbhusområdet efter 4, 9, 13 och 18 hål, vilket är supersmart. Vi överväger snabbt att kliva av och börja om efter den risiga starten. 

11.02

Blicken från herrarna på första tee indikerar att man inte gör så (särskilt inte en lördagsförmiddag) och vi lommar vidare mot femman.

12.57

Par 4-hål med semaforer har väldigt lite charm konstaterar vi besviket när vi förgäves letar mitt vingligt slagna inspel intill elvans dolda greenområde, innan vi ger upp…

13.00

… och beger oss vidare till kortkorta tolvan som är ett härligt litet par 3 som spelas över en vik i Stor-Rössjön, där en gädda bryter den blanka vattenspegeln. Det här är kontrasternas hörn på banan, som till sist får förses med epiteten charmig och rolig att spela, utan att på något sätt ha mästerskapsambitioner.

15.30

Bubbelpoolen på badpalatset “Paradiset” mitt i stan gör underverk för kroppen efter en slitsam dag på golfbanan.

18.15

Mamma Mia var Örnsköldsviks första pizzeria när den öppnade på 70-talet. I dag är det en väletablerad italiensk restaurang, som alltid har lockat Modospelare. Vill du gå på hockeykändisspaning är det således här du ska käka. Annars räcker en antipasti, följd av en torskrygg, som skäl. 

Ta med golfbagen till Höga kusten!
Foto: Ulf Berglund
Vackra vyer vid Höga kusten.

Söndag 08.10

Backen uppför Veckefjärdens första hål suger musten ur de morgontrötta benen direkt. Men eftersom vi befinner oss på “Foppabanan”, mannen som har personifierat järnpsyket, biter vi ihop ett tag till.

9.30

Efter en lite småsvajig inledning i kuperad terräng har Tommy Nordströms layout tagit sig och bjuder nu in till en riktigt rolig golfupplevelse på en fin plats. Banan byggdes med mästerskapsambitioner, men låt dig inte avskräckas av det. Väljer du bara rätt tee är det oftast de undulerade greenerna som vållar de största bekymren.

11.32

Mja, 203 meter carry finns möjligen i bagen. Men det gör också ett elakt högersläpp. Därför spelar vi säkert på Veckefjärdens 15:e, det läckra signaturhålet som ska locka oss till att gå för green med utslaget på detta (för vissa) drivbara par 4-hål. 

Ta med golfbagen till Höga kusten!
Välkommen till Norrfällsvikens GK.

Text: Svensk Golf • 2017-06-30
ArtiklarNorrfällsvikens GKÖrnsköldsviks GK PuttomSvenska golfbanorVeckefjärdens GC
Scroll to Top