5de43a8df10c0

Artiklar

En oas i Stockholms skärgård

Avslappnat med stil. Charmiga Wermdö är en oas i skärgårdsmiljö.

Text: Svensk Golf • 2017-06-30

PLUS & MINUS:

PLUS:
Variation. De flesta golfhålen är unika och nya slag måste hela tiden plockas fram ur repertoaren. 

MINUS:
Sista korthålen. Par 3-hålen på sista nio 10, 12 och 14 är alla nästan lika långa och spelas i samma riktning.

Wermdö Golf & Country Club är lite av en oas i Stockholms skärgård, en charmig golfupplevelse som sätter spelet på prov och nerverna i gungning.

Förstagångsbesökaren har kanske satt på sig finaste pikén och byxor med pressveck, orolig för en uppsträckning på klubbhusområdet. Denna farhåga kommer raskt på skam.

Även om Wermdö är en anläggning med ambition och tradition, tennisbana och finkrog så är det en avslappnad och välkomnande stämning som råder här på öns sydvästliga spets.

Gällande banan är det lika bra att vara tydlig direkt: Det generösa första intrycket på första hålet är inte fullt representativt för banan som helhet.

Här känner du dig nämligen harmonisk och trygg när banarkitekterna bjudit på en uppmuntrande spelyta att landa första slaget på. Men detta kommer inte att bestå.

Här finns rejält smala passager, men utmaningen är förklädd till charmiga och utmanande golfhål där både hästhagar och vatten ger en idyllisk inramning.

En oas i Stockholms skärgård
VI MÖTTE: Per-Ulrik Johansson, exproffs och vd sedan oktober 2015:– Det jag gillar bäst med Wermdö är totalkänslan, med skärgården, poolen, tennisbanan, bra restaurang och en lite annorlunda golfbana, lite kort och trixig. Hit kan golfarna komma med båt, och det är en riktig sommarklubb som lever upp under en tid då många andra klubbar har det lite lugnare.

“Sikta mot trädet”, lyder rådet från medspelaren när det är dags att slå ut på det nionde hålet. Det är smalt, out till vänster där vägen ut till Stavsnäs passerar, träd och sluttande ruff till höger och ett ensamt träd som ytterligare begränsar framkomligheten för bollen mitt i spellinjen. Det gör vi och missar givetvis trädet, vilket ju också var poängen.

Byggd för drygt 50 år sedan är det inte förvånande att Wermdö fortfarande bär dessa för 60-talet tidstypiska karaktärsdrag, där banan fick anpassas efter omgivningarna snarare än tvärtom. Men det är ändå en vital 60-talist vi bekantar oss med.

Mycket tack vare den omfattande greenrenovering som stod klar för tio år sedan. Det arbetet njuter anläggningen fortfarande frukterna av eftersom greenerna redan den här tidiga vårdagen rullar kvickt och bra.

Som helhet är Wermdö en bana där de flesta spelare kan trivas och hitta en lämplig nivå på utmaningen. Och oavsett vilka siffror som ritas ned i scorekortet är vi säkra på att alla gäster kommer njuta av den sköna promenaden och slaget mot 18:e green, där den stockholmska skärgårdsnaturen breder ut sig framför dina fötter.

HÖJDARHÅLET:

Hål 6. Par 4. Längd: 315/280 m:
Väl här är du uppvärmd, och det kan behövas på denna utmanande par fyra. Det är kort, men du måste nå långt fram för att ha fri sikt mot green. Sedan ska den stora dammen och bunkern vid greenen undvikas. Glöm bara inte att njuta av den sköna skärgårdsvyn.


Text: Svensk Golf • 2017-06-30
ArtiklarSvenska golfbanorWermdö G&CC
Scroll to Top