5de43a9051b39

Artiklar

Rak, snabb och strategisk golf

Rofylld rond bland ekbackar. Vreta kloster är en behaglig bekantskap: rak, snabb och strategisk.

Text: Svensk Golf • 2017-06-30

PLUS & MINUS!

PLUS:
Något för alla. Fem olika tees att välja mellan i spannet 61 till 38. 

MINUS:
Dålig sikt. På vissa hål krävs språngmarsch fram för att se över nästa krön inför slaget.

Vreta Klosters 18-hålare ligger tryggt förankrad i den bördiga östgötska myllan, granne med lantbruk och hästgårdar. Klubbhus med restaurang och reception ligger i ett gammalt sädesmagasin, och blotta åsynen av den kulturhistoriskt skyddade byggnaden ger en injektion av lugn och harmoni så snart besökaren anländer.

Det är inte bara de gamla byggnaderna som ger denna harmoniska känsla, den följer även med ut på banan. Sune Linde har tagit väl vara på de kullar och backar som naturen bjudit på och detta ger en naturlig inramning. För den vårrostige spelaren är Lindes skapelse en förlåtande upplevelse. Kortklippt ruff och breda fairways gör att spelet flyter på. Den bjuder också lagom kuperat motstånd även om pulsen går upp vid vissa teebestigningar.

Det är dock inte någon tandlös upplevelse som väntar. Lömska vattenhinder lurar på de mest strategiskt knepiga avstånd, vilket såklart inte är en slump. Ett av banans bästa hål är det femte där det dels bjuds på härlig vy från tee, dels en omutbar damm kort om greenen.

Rak, snabb och strategisk golf
VI MÖTTE: Meldemmen Eva Madsen. Eva är medlem i klubbens resursgrupp. Just denna dag jobbar hon med att reparera fairway på elfte hålet.
– Det är en rolig samvaro och vi lär känna varandra i klubben, säger hon.

Ett annat hål som sticker ut är det elfte. Denna par 4 är ett riktigt hio-hål. (Ja, det har hänt.) En bra träff skickar bollen över träd och vatten för att slutligen landa på rätt sida pinnen på en undulerad green. Annars är banan av det rakare slaget, tämligen lätt att begripa sig på även för förstagångsbesökaren. Visst finns det ett och annat krön som ska passeras med viss osäkerhet. Men lita på banguide och teeskyltar så kommer det att lösa sig. Vreta Kloster är en behaglig bekantskap. Charmig utan att ge avkall på kvalitet, snabb utan att vara kort och enkel, tidsvinsten ligger till stor del i att det är korta promenader mellan hålen.

Visst finns ett och annat korthål som skulle kunna lyftas en smula. Men så kommer där en vindpust och sätter vattnet i spel, eller tvingar spelaren att få känna på den väldoserade bunkersanden. Men anläggningens tidlösa lugn fungerar väl som stressdämpare för den som annars har en tendens att hetsa upp sig över slag som inte blev som planerat.

HÖJDARHÅLET:

Hål 1. Par 5. Längd: 476/396 meter:
Öppningshålet bjuder på en generös spelyta men kräver ändå god planering för att hitta rätt linjer på denna slingrande par femma. Fairway kantas med vackra ekbackar och hålet avslutas med en lätt stigning upp mot den välkomnande greenen.

Skidfesten – på golfbanan


Text: Svensk Golf • 2017-06-30
ArtiklarSvenska golfbanorVreta Kloster GK
Scroll to Top