5de43a662a976

Så får du en härlig golfhelg i Helsingborg!

Ryas vackra vyer eller Vasatorps testande mästerskapslayouter? Båda två förstås. Dessutom kompletterar vi den maxade golfhelgen i Helsingborg med ytterligare två svenska klassiker.

Text: Svensk Golf • 2017-06-30 Uppdaterad 2019-12-12

FAKTA:

ATT SE
Att ”tura”, det vill säga äta och dricka på några färjeresor till och från Helsingör är en populär och gemytlig sysselsättning. Ett besök vid Sofiero slott och den fina slottsparken, strax norr om Helsingborg, är också att rekommendera. Här arrangeras också populära konserter, i sommar exempelvis med stjärnan Norah Jones. Centralt placerade tornet Kärnan är också värt ett besök.

GOLFEN
Helsingborg är en stark golfstad. Vasatorp, med sina 54 stadsnära hål, är kronjuvelen. Men Rya, Lydinge, Söderåsen, Allerum och Helsingborgs GK ligger alla inom bekvämt avstånd. Den som är sugen på en fin avstickare drar upp till Kullahalvön där både Mölle och S:t Arild ligger.   

Fredag 11.16

Vinden kommer från sydväst och i samma stund som vi sätter peggen i marken förstår vi vad det betyder. Ett redan krävande utslag kommer att begära ännu mer. Å andra sidan. Ska man ändå missa så är Ryas åttonde en fin plats att göra det på. Med Danmark och havet som fond målas en ikonisk golfvy upp för våra ögon och det är svårt att slita sig i jakten på nya bogeys. Men hålet är också riktigt bra, tack vare höjdskillnad, klok bunkerplacering och ett utmanande vattenhinder.

13.06

Hm, sa vi nyss att utsikten på 8:an var vacker? Frågan är om inte 16:e, det lilla korthålet, är ännu finare.

13.58

Vi hittar en plats i lä och låter solen värma kinderna. På bordet står en ambitiös tallrik med ugnsstekt tupp och det är svårt att slita sig från den härliga miljö som har lockat golfare ända sedan mitten av 30-talet och gjort Rya GK till en av Sveriges verkliga klassiker – och en bra start på en helg där golfen ska stå i centrum.

15.25

Vi tar gamla Landskronavägen tillbaka mot Helsingborg och stannar till på vägen i Ramlösa Brunnspark. Förutom att den är en fin och blomfylld oas, så utgör den också upphovet till det kända mineralvattnet. Vi tar en slurk ur den järnrika källan och försöker jämföra med den buteljerade drycken. Likheterna är relativt få.

17.00

Centralt belägna Mollberg kan vara Sveriges äldsta hotell. Det sägs att det bedrevs gästgiveriverksamhet här redan på 1300-talet. En ståndsmässig, om än något bedagad, plats för oss att bo på.

20.45

Den stadiga lunchtuppen gör att kvällsaptiten inte riktigt har infunnit sig. Det får bli några enkla tapas, så vi slinker in på hemtrevliga Maria Tapas på Mariagatan.

Så får du en härlig golfhelg i Helsingborg!
Foto: iStocl

Lördag 8.45

En trekvart bort ligger Kullabergs naturreservat. Platsen är fantastisk och har ett rikt utbud av aktiviteter. Bland annat skulle man kunna kika på konstnären Lars Vilks delvis saboterade drivvedskonstverk Nimis eller bara strosa runt i reservaten och spana ut över Öresund och Skälderviken.

9.30

Men varför komplicera till det hela? Här ligger ju också omtalade Mölle GK – ritad av Ture Bruce i början av 40-talet.

10.10

Sitt! Sitt!! SITT! Det tar ungefär fyra hål innan vi har insett att det här inte är vilka greener som helst, utan betydligt snabbare än normen. Mer än så behöver inte konstateras när vi har puttat av den övre platån på fyrans green.

10.40

Klubben framhäver gärna att vatten syns från 16 av 18 hål. Men man borde prata mer om den unika känslan att spela i de skönt täta lövskogskorridorerna. Det är vad som gör banan verkligt unik.

13.25

Efter en trevlig lunch på Kullagårdens Wärdshus konstaterar vi att vi borde bo här nästa gång. Bra minnesanteckning.

14.40

Lilla Viken, strax norr om Helsingborg, är känt för två saker. Först stannar vi vid gårdsbutiken för att spana in de berömda och så goda tomaterna. Här finns ungefär 90 olika typer av småtomater av varierande färg och form. Häftigt!

15.05

Aftonen närmar sig, men det finns alltid tid för en niohålare på Helsingborgs GK, som rätt och slätt brukar kallas ”Viken”. Det här är en riktig klassiker i det svenska golfutbudet och även om banan i sig kanske inte lär toppa några rankinglistor så är den opretentiösa linksupplevelsen svårslagen.

19.45

Stämningen är hög på Sillen & Makrillen och hovmästaren skakar nekande på sitt huvud när sällskapet före oss vill in. Vi har dessbättre bokat bord, då vi ville försäkra oss om plats på Helsingborgs kanske bästa och finast belägna restaurang. Vi äter gräddstekt skrei i solnedgången, ackompanjerad av Öresunds vågskvalp.

Ett unikt SM på Viken

Söndag 9.10

Classic Course på Vasatorps GK renoverades för ett par år sedan och Steve Forrests varsamma händer har lyft upp den ytterligare en nivå. Det var ett klokt beslut eftersom det hade skapats en obalans på klubben då ”alla” ville spela TC-banan, vilket fick till följd att slitaget blev hårt.

9.35

När damproffsen skulle pegga upp i Helsingborg Open var dock Tournament Course det självklara valet – och vi är nyfikna på hur vi står oss på samma bana.

10.03

Sådär, tycks det initiala svaret vara. För på de två inledande hålen har vi haft svårt att hantera det livfulla, men komplexa, greenområdena. Om vi inte skärper oss blir det en lång dag.

12.39

Det finns många höjdpunkter på den här banan, som helt uppenbart är en av landets tio bästa. Det 13:e hålet är kanske det som lyser allra klarast. Det handlar om ett par 4 där vi måste trä utslaget på en fairway som kantas av bunkrar och vattenhinder och sedan vankas ett kittlande inspel mot en lätt njurformad green.

15.00

Vi hinner knappast med att spela 18 på Classic Course före avresan. Men en liten kvick foursome över nio hål på korthålaren Västra 9:an, kanske?

Så får du en härlig golfhelg i Helsingborg!

Text: Svensk Golf • 2017-06-30
ArtiklarAllerums GKHelsingborgs GKLydinge Golf ResortRya GKSöderåsens GKSvenska golfbanorVasatorps GK
Rulla till toppen