golf ball strike

Artiklar

Så lagar du din hemmabana – uppslagen torv

Varje gång du slår upp en torv på fairway, gör ett nedslagsmärke på green eller slår ett bunkerslag tar banan stryk. Vi golfare har faktiskt sönder vår egen lekplats och måste hjälpa den att läka såren. Så här gör du.

Text: Olof Åsgård • 2017-06-04

Banan vill läkasnabbt och ingen vill slå sin boll ur gropen från en uppslagen torv. 
Tumregler: Lägg aldrig tillbaka torv på tee, men alltid på fairway och ibland i ruffen.
Undantag: Vissa banor lagar uppslagen torv på fairway med såbädd/sand. Då blir du informerad om detta innan du går ut.

Så här gör du!

• Återplacera torvan åt rätt håll.

• Jämna till genom att trampa på torvan och området omkring skadan.

• Nita aldrig fast torvan med en peg eller pinne. De fastnar bara i gräsklipparen och torvan dras upp igen. Om den är korrekt återplacerad kan gräsklipparen åka över och till och med klippa gräset, även om torvan inte vuxit fast än.

• Lägg tillbaka andras torvor.      

 

Olika områden – olika regler:

TEE: Banarbetarna lagar uppslagen tee genom att tillföra nytt material och gräsfrö. Anledningen till att du inte ska lägga tillbaka torv är att ett tee ska vara så jämnt som möjligt. Om alla lägger tillbaka sin torv kommer ytan snabbt bli ojämn och svårare att laga med nytt material.

FAIRWAY: På de flesta banor ska du lägga tillbaka din uppslagna torv på fairway. Gräset läker och fäster inom ett par dagar under sommaren. Om torven inte läggs tillbaka, kan det ta flera veckor innan skadan läkt. På våren och hösten är det extra viktigt eftersom läktiden är längre då och rötterna inte lika starka.

RUFF: Semifuff – lägg tillbaka. Klippt ruff – om torvan är hel, stor och kompakt kan du lägga tillbaka den. Annars behöver uppslagen torv i klippt ruff inte läggas tillbaka. Men städa alltid undan efter dig om du slog ut torvan i fairway eller ner i en bunker.

Så lagar du din hemmabana – bunkerkrattning


Text: Olof Åsgård • 2017-06-04
ArtiklarSvenska golfbanor
Scroll to Top