5de4403ab6721

Dalabanan som är fem meter längre än Bro Hofs Stadium Course

Skön skogsgolf intill Siljan. Sollerö GK kämpar hårt för att deras vackra skogsbana ska få leva vidare.

Text: Svensk Golf • 2017-05-24 Uppdaterad 2017-05-24

PLUS & MINUS:

PLUS: Viljan.
Småklubb som lever kvar eftersom de ideella krafterna aldrig tar slut.

MINUS: Frodigt.
Det är redan långt från tee, höga gräshöjder gör banan ännu längre.

Väldiga skogar, mäktiga berg. Hedar med blåbär och lingon. Dalarnas natur svischar förbi bilfönstret och hastigheten sänks för att kunna ta in allt vackert.
När vi lämnar fastlandet och kör över bron mot Sollerön, ligger Siljan alldeles stilla. Den spegelblanka ytan ger omgivningen ytterligare en dimension och öns gröna golfbana skymtar mellan träden.
Läget är styrkan, men tyvärr också Sollerö GK:s svaghet.

För tyvärr är det få golfare som tar sig hit. Från ett skrivbord i Stockholm är det lätt att ropa hej i dessa tider. Golfförbundet rapporterar glädjesiffror – Golfsverige växer igen!
Men långt ifrån alla golfklubbar har samma medvind i seglen. En av dem är Sollerö GK som i november tvingades försätta driftbolaget i konkurs.
Men tack vare hårt jobb, insamlingar och frivilliga insatser blir det ändå spel den här säsongen och det ska vi vara glada för.

Efter flykten fick hon jobb som golfpro

Höjdarhålet: Hål 7, par 5. Längd: 479/397 m.
Smalt och krokigt med strategiska dammar och diken. Och väldigt långt. På taktiskt utlagda sjuan har arkitekten satsat allt och inte försökt stryka golfarna medhårs. Index 1 är synnerligen välförtjänt och nyckeln är, som på hela banan, att hålla sig i spel hela tiden och undvika svårigheterna till varje pris.

 

Inramningen, i det typiska skogslandskapet med närheten till Siljan och höga toppar i horisonten, är underbar.
I de smala trädkorridorerna har arkitekten Jeremy Turner premierat längd för att kompensera de annars väldigt flacka och lättspelade ytorna.
Banan mäter hela 5 990 meter från klubbtee, fem meter längre än Bro Hof Slott Stadium Course. Men vid Mälaren utanför Bro finns det breda ytor och stora felmarginaler. På Sollerön i Siljan är det smalt och i stort sett alla snedslag resulterar i att du måste slå en ny boll.

Den stora utmaningen är också tjusningen och du får många extraslag på slopen. De flesta av oss kommer att utnyttja dem alla, kanske fler än så. Men alla kan ändå njuta av den behagliga skogspromenaden omringade av täta björkar, ståtliga tallar och granar.

Förlupna bollar kommer leda till att ett och annat blåbär plockas. Och du kommer finna ro i tystnaden och att ni inte är så många på banan. Den relativt korta säsongen ihop med knappa resurser leder inte till de snabbaste greenerna, grönaste fairways eller finputsade bunkerkanter. Men hit åker du inte för gräskvalitet. Du besöker Sollerön för att i lugn och ro kunna vässa ditt långa och raka spel, umgås med golfvänner och njuta av den fina naturen. 

Dalabanan som är fem meter längre än Bro Hofs Stadium Course
Vi mötte: Jasper Kamukama, pro.Jasper var ugandisk amatörmästarinna som tvingades fly från hemlandet och hamnade i Dalarna.

– På Sollerö är det väldigt smalt med många hinder på strategiska ställen. Jag har märkt att många spelare inte vet vilken skruv de har, så många gånger hamnar de på fel sida av fairway från tee. De siktar mitt i och landar till höger, det är inte bra. Speciellt inte här.   


Text: Svensk Golf • 2017-05-24
ArtiklarSollerö GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen