5de44038372ed

Säregna inledningen bryter mot alla konventioner

Strategisk golf i behaglig miljö. Men Åkersbergas säregna inledning bryter mot alla konventioner.

Text: Svensk Golf • 2017-05-24 Uppdaterad 2017-05-24

PLUS & MINUS:

PLUS: Par 5:orna.
Roliga, relativt korta och uppmuntrar till offensiv golf.

 
MINUS: Routingen.
Tre par 5:or på första fyra hålen är åtminstone ett för mycket.

Det är när du når sexans tee som tanken plötsligt slår dig. Hålet du har framför dig är faktiskt banans första par 4. Om vi har vant oss vid att de flesta svenska golfbanor har ritats med ett tydligt och rutinmässigt mönster så är Åkersberga GK, strax norr om Stockholm, en 18-hålare som skippar det vedertagna och kastar ut spelaren på ett oförutsägbart äventyr i ängs- och skogsmiljö.

Att banan startar med hålparen 5, 5, 3, 5, 3 säger en hel del. På något sätt är det ganska charmigt. Men för att uppskatta banan så krävs det också att du inte har något emot strategisk golf som ställer krav på din analytiska förmåga, snarare än att bara gå och banka på med drivern. För väljer du den taktiken så kommer du troligen inte att få någon lyckosam dag.

Efter den något ovanliga starten finner banan en mer traditionell – och behagligare – rytm. I mittendelen blir linjerna rakare, antalet knixiga doglegs färre och om vi glömmer det halvt hopplösa tionde hålet så är det på hål-sekvensen 6–13 Åkersberga har sina största förtjänster. Några trevliga par 3-hål varvas med en del fina par 4:or, där vatten ofta gör sig påmint utan att vara alltför elakt mot lite sämre spelare.

Tolvan är kanske det mest spännande av dem. Det handlar om ett långt par 4-hål där det finns utmaningsgrad för både duktiga spelare och lite sämre, eftersom spelaren måste väga risk mot möjlighet vid inspelet mot den långsmala greenen, som vaktas av både vatten och träd.

Säregna inledningen bryter mot alla konventioner
Vi mötte: Ulrik dellwik, gästspelare:
– Vänligt och proffsigt mottagande i restaurang och reception. Det blir alltid mycket bolletande här.  Dels på grund av att jag och mina vänner slår snett, dels för att banans natur gör att bollarna lätt försvinner. Men greenerna var tröga.

Höjdarhålet: Hål 2, par 5. Längd: 446/363 meter.
Smart par 5:a. Du slår ut från en högt placerad tee och måste hitta en bra linje. Går du för mycket till vänster samlar ett dike upp bollen, medan en slice tar dig in i skogen. Här kan du våga och vinna – men också förlora. För den som väljer att spela säkert och trist väntar inga större problem. 

 

På det hela taget är Bengt Lorichs-layouten från tidigt 90-tal absolut inte perfekt och felfri, men ändå rolig att spela för de flesta. De relativt korta par 5-hålen ger fina birdiemöjligheter och på korthålens finns en hel del sköna slag att ta itu med. Banans kondition har varierat en smula genom åren, men den här dagen är skicket fint och det rullar bra på greenerna.

När vi summerar ronden efteråt så spanar vi ut över rangen, där två robotar snurrar runt och plockar bollar och klipper gräset. Inte heller i det avseendet är Åkersberga någon konventionell bana.


Text: Svensk Golf • 2017-05-24
ArtiklarÅkersberga GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen