5de4406239c22

Artiklar

Golfklubbens plan gav 100 nya juniorer

Vad gör man om man redan har en bra ungdomsverksamhet? Gör den ännu bättre, såklart. Karlstad GK nöjer sig inte utan vill hela tiden utveckla sig själva, sina ungdomar och deras föräldrar.

Text: Martin Strömberg • 2017-05-24

Karlstad Golfklubb har fostrat spelare som Anders Forsbrand, Christian Nilsson, Louise Larsson, Filippa Möörk och Jenny Haglund, för att bara nämna några som tagit sig ut i golfvärlden.
Det har alltid varit en klubb som satsat på ungdomsverksamheten men för ett år sedan valde man att ta det hela ett steg längre.
Huvudtränaren Fredrik Eliasson tyckte att klubben kunde ännu bättre och började skissa på en ny verksamhetsplan som han presenterade för styrelsen och sedan sjösattes planerna.
– Det har hänt otroligt mycket på kort tid och vi har ökat med ungefär 100 juniorer under 2016. De stora förändringarna är att vi har en helt ny strategi med en utvecklingstrappa för alla men det absolut viktigaste är att alla ungdomar ska känna sig välkomna oavsett vilka mål de har med sin golf, berättar klubbchefen Sofia Strindholm.

94-åring slog premiärslaget

Golfklubbens plan gav 100 nya juniorer
Foto: Ove Ellemark

Man bestämde sig för att anställa en tränare med ansvar för juniorverksamheten och det var då förra tourspelaren Anna Dahlberg Söderström kom in i bilden.
Hon började arbeta på klubben i februari 2016, hon brinner för sin uppgift och är inte rädd för att utmana myter och förändra saker som inte känns rätt.
– För mig handlar allting om relationer. Vi har regelbundna föräldramöten där vi diskuterar vad vi ska ha för värdegrunder. Hos oss ska alla få vara med och känna sig uppskattade oavsett målsättning med golfen och jag är jäkligt mån om att bry mig om vartenda barn vi har i träning. Jag tycker att det är det bästa som finns att få jobba med barnen, förklarar Dahlberg Söderström.

En av nycklarna är att få med föräldrarna och andra ideella krafter, annars räcker tiden inte till. Karlstad har 250 ungdomar mellan 5 och 21 år i träning och via föräldrarna har klubben också fångat upp många som aldrig spelat golf.
– Jag bjöd in alla mammor vid ett tillfälle och de fick chansen att ställa frågor som de kanske inte ställer annars. Ofta är det ju ett par stycken som blir väldigt dominanta vid möten och många som inte riktigt vågar ta ordet, men med bara mammor blir det en annan öppenhet och det fungerade jättebra.

Föräldrarna är också alltid välkomna att delta vid träningarna.
– Vi har nått många icke-golfare den vägen och det är självklart för mig att ha föräldrarna med, vi lär oss av varandra och det är bra för alla, säger Dahlberg Söderström.

Garcia: Om jag minns Karlstad? Sí!

KARLSTADS LYCKADE EXEMPEL

Därför gjordes satsningen: Klubben ville ha en ännu tydligare och mer målmedveten ungdomsprofil.
Då startade den: Hösten 2015.
Så såg det ut då: Karlstad GK har alltid haft en bra ungdomsverksamhet och det fanns 270 juniorer i klubben.
Så ser det ut idag: Det finns nu 376 juniorer i klubben, en ökning med över 37 procent på ett år.
Så gjorde man: La upp en ny strategi och en utvecklingstrappa för alla ungdomar oavsett nivå och ambition.

Vad är viktigast att tänka på när man jobbar med unga människor?
– Att de har kul är självklart. Att de känner att de utvecklas och att vi tränare och ledare ger tid till varje junior. Vi försöker att hitta ett bra upplägg med tillräckligt mycket träning så att juniorerna har möjlighet att utvecklas i rätt takt. Det är också viktigt att hitta träningsmöjligheter som passar alla – oavsett vad junioren vill med sin golf. Om en junior vill bli bäst i världen eller om en annan junior bara vill spela golf på helgen med sina kompisar gäller det att det finns möjlig verksamhet för båda ambitionerna. Att engagera föräldrar och få med dem är också viktigt. Föräldrarna är alltid närmast sina barn och det är viktigt att vi förmedlar samma budskap och värderingar även till dem. Viktigast av allt är ändå att lyssna på barnen. Låt dem få vara med och bestämma. Det är ju trots allt för dem vi gör verksamheten.

Varför har det gått så bra för er det senaste året?

– Vi har ett stort hjärta och engagemang för vartenda barn, det är inte svårare än så.

Vilka har varit de största utmaningarna?

– Att hinna med att växa i så snabb takt och tidsaspekten. Det hade inte fungerat utan massor av föräldrar och ideella krafter som vi har hjälp av.

Hur tar ni verksamheten vidare?

– Vi ska utveckla strukturen ännu mer för att kunna skapa bättre kvalitet och ta hand om ännu fler juniorer än de vi redan har. Det kan låta enkelt men det är många timmars tänk bakom det. Hur ska vi säkerställa att de juniorer som finns i verksamheten blir bättre – vilket är sjukt viktigt för barnens motivation – hur ska vi kunna erbjuda dem mer träning och samtidigt ta hand om fler barn som knackar på dörren och vill börja.

Att ha en stor andel juniorer i klubben gör naturligtvis framtiden säkrare och det är ett effektivt sätt att se till att återväxten tryggas.

Och att det dessutom då och då poppar upp en tourspelare ur verksamheten gör ju ingenting.


Text: Martin Strömberg • 2017-05-24
ArtiklarKarlstad GKSvenska golfbanor
Scroll to Top