(C) Jacob Sjöman. jacob@sjomanart.com

Artiklar

Namninsamling för att rädda golfanläggning

Årsta Golf i Stockholm har utbildat 10 000 nybörjare. Nu riskerar anläggningen att läggas ner.

Text: CM Hellsten • 2017-05-17 Uppdaterad 2017-05-17

När Svensk Golf rankade landets bästa träningsanläggningar hamnade Årsta Golf på femte plats och utsågs till den främsta i Stockholm.
Så här löd redaktionens motivering: 
Det tar inte många minuter att nå Årsta Golf i bil från Stockholm City. Under de första vårhelgerna är det också i stort sett mangrann uppslutning här bland golfare på den södra sidan av Sveriges huvudstad. Anläggningen, som 25-årsjubilerar i år, har lyfts till en ny nivå sedan tränaren Daniel Bäck tog över ägandet. Rangen har uppgraderats med nya målgreener, som kompletterats med greenbunkrar, och kraftfull strålkastarbelysning. Men framför allt har också översynen av den trixiga korthålsbanan, där wedgarna verkligen får visa vad de går för, bidragit till att stärka helheten ytterligare.”

Sveriges bästa träningsanläggningar

Sedan starten för 30 år sedan har Årsta Golf har haft 4,2 miljoner besök och mer än 10 000 golfare har utbildats och gett nya medlemmar till golfklubbar runt om i huvudstaden.
Nu risker dock Årsta Golf att läggas ner.

I Stockholms stads detaljplan över Årstafältet finns inte golfanläggningen med.
30 hektar aktivitetspark är inritad, men Årsta Golfs tre hektar får inte plats på ytan. Tidigast 2022 ska anläggningen avvecklas.
Det skriver tidningen Golfnyttan i sitt senaste nummer som kommer ut på torsdagen.
– Tyvärr är det inte möjligt att upplåta hela tre hektar mark i en central park i Stockholm där tusentals stockholmare, varav många är nyinflyttade i området, dagligen kommer att röra sig. I närområdet kommer en omfattande bostadsexploatering ske och en golfverksamhet med utbredda, höga stängsel och stora barriäreffekter skulle påtagligt försvåra nyttjandet av parken för allmänheten. Annan idrottsverksamhet utan dessa negativa effekter kommer möjliggöras med betydligt högre nyttjandegrad i förhållande till markanvändning, säger Jan Valeskog (S), ordförande i Exploateringsnämnden i Stockholms stad, till Golfnyttan.

Årsta Golf ägs och drivs av bröderna Daniel och Gustav Bäck.
– Vi har svårt att förstå det här. Vi är inte i vägen utan skulle smälta in fint i aktivitetsparken. Med våra öppettider, från tidig morgon till sen kväll, skulle vi dessutom kunna hjälpa till att hyra ut utrustning som behövs för andra aktiviteter samt hålla ett vakande öga på främst unga tjejer som rör sig i området kvällstid. Det ökartryggheten, säger Gustav Bäck till Golfnyttan.

Under Golfens Dag 20 maj planerar Årsta Golf en manifestation.

Just nu samlas namnunderskrifter in i ett försök att rädda banan.
4 500 har redan skrivit på.
Du som också vill rädda Årsta Golf kan skriva på namnlistan här.


Text: CM Hellsten • 2017-05-17
ArtiklarÅrsta GolfNyheterSvenska golfbanor
Scroll to Top