5de441a7a610a

Artiklar

SGF arrangerar SM i footgolf

2016 blev footgolf en del av Svenska Golfförbundet. Nu arrangeras den första SM-turneringen.

Text: CM Hellsten • 2017-05-16

Det var i januari 2016 som nyheten kom att Svenska Golfförbundet expanderar och tar in footgolf i verksamheten.
SGF blev därmed första golfförbund i världen som inkluderar fotbollsgolf.
Footgolf går ut på att sparka en fotboll från tee till hål på så få tillslag som möjligt.
– Det känns oerhört spännande att bredda vår verksamhet med den växande grenen footgolf. Det skapar en inkörsport till golfen som kan marknadsföras på nya platser och mot helt nya målgrupper. Dessutom ger det stora möjligheter för golfklubbar att utöka verksamheten och öka sina intäkter, förklarade Bo Bengtsson, SGF:s biträdande generalsekreterare.

Champions League–golf på den svenska banan

Inför The Open Championship 2016 förvandlade Callaway fotbollsarenan i Glasgow till en golfanläggning.
Henrik Stenson, Alex Norén och Kristoffer Broberg var några av dem som laddade upp med fotbollsgolf före majorn.

TV: Stenson laddade upp med fotbollsgolf

Nu meddelar Svenska Golfförbundet att det är avspark för det första svenska mästerskapet i footgolf.
Datum: 11-12 juli.
Plats: Isaberg GK i Småland.

Mästerskapsbanan är en kombination av Isabergs befintliga sex footgolfhål och tolv nyanlagda footgolfhål på anläggningens ena golfbana.
– Under 2016 öppnade vi en footgolfbana som snabbt blev populär bland medlemmar, gäster och företag, så när Svenska Golfförbundet frågade oss om vi skulle vara intresserade av att arrangera Sveriges första SM i footgolf kändes det helt rätt för oss, säger Jacob Stenkil, klubbchef på Isaberg GK, i ett pressmeddelande.
– Det här är en sport som har stor potential och vi diskuterar redan möjligheter att bygga ut vår befintliga footgolfbana till en permanent 18-hålsbana. Footgolf passar väl in i Hestra-områdets häftiga utbud av utomhusaktiviteter som mountainbike, klättring och mycket annat, och tack vare footgolf har många fler upptäckt golfklubben och golfen, säger Jacob Stenkil.

Footgolf-SM 2017 är öppet för alla från 13 år och uppåt som är medlemmar i någon idrottsklubb tillhörande Riksidrottsförbundet.
Fyra klasser ingår i tävlingen: flickor, pojkar, damer och herrar. Juniorklasserna är för spelare födda 1999–2014.

Golftävlingen för alla fotbollsälskare

Tävlingen spelas över totalt 36 hål – 18 hål per dag och startfältet är maximerat till 300 spelare, 150 damer/flickor och 150 herrar/pojkar.
– Det känns väldigt roligt och historiskt att sparka igång en ny tävlingsidrott i Sverige. Footgolf är en lättillgänglig sport som kan attrahera många, med enkla regler, glädje och kamratskap. I svensk footgolf spelar alla från samma tee, utsparksplats, oavsett ålder, kön eller kunskap. Alla kan delta eftersom teknik och strategi premieras framför kraft, säger Johan Kannerberg, footgolfansvarig på SGF.
– Footgolf ligger helt i linje med SGF:s målsättning att bredda utbudet av aktiviteter på Sveriges golfanläggningar för att attrahera fler människor, öka intäkterna och stärka golfklubbens position i samhället. Det känns riktigt kul att vi tillsammans med Isaberg GK nu tar nästa steg i utvecklingen i Sverige, säger Johan Kannerberg.

Mer information om Footgolf-SM och länk till anmälan på golf.se/footgolf-SM.


Text: CM Hellsten • 2017-05-16
ArtiklarIsaberg GKNyheter
Scroll to Top