Four golfers silhouette on grass

8 tips på roliga spelformer att testa i sommar

Är du redo att testa något nytt under årets golfsäsong? Här kommer åtta tips på olika spelformer som kan göra din sommar lite roligare och förmodligen framkalla en del minnesvärda stunder.

Text: • 2017-05-15 Uppdaterad 2017-05-15

Det hör förmodligen inte till golfens vardag att ha ett snöre och en sax i bagen. Inte heller att få kasta bollen en gång per hål, eller att vännerna bestämmer vilka klubbor du inte får spela med. Men faktum är att inom vissa spelformer hör detta till vanligheterna. Vi har listat åtta tips på roliga och knasiga spelformer som du och dina vänner kan testa i sommar.

Här är 8 tips på spelformer du borde testa i sommar:

8 tips på roliga spelformer att testa i sommar
Ska jag kasta bollen? //Foto: iStock

1. Norsk poängbogey

En rolig och annorlunda spelform som passar alla!

Spelregler:
Innan ni ger er ut på banan bestämmer ni er för hur många gånger man får kasta bollen under en runda – förslagsvis en gång per hål. Dessa kast måste sedan utnyttjas under spelets gång och du får kasta överallt på spelfältet – även från bunkern. Resterande slag spelar du som vanligt. Kastet räknas inte in i din totala score och spelformen kan spelas både i singel–och lagtävlingar. 

 

8 tips på roliga spelformer att testa i sommar
Här hade varit ett utmärkt läge att få använda snöret. //Foto: iStock

2. Snörtävling

Hamnar du ofta i krångliga lägen som du inte vet hur du ska ta dig ur är detta spelformen för dig! 

Spelregler: 
Innan spelet kan sätta igång erhåller varje spelare en sax och ett snöre som är anpassat efter hur högt ditt handicap är (hcp 12 = 12 meter snöre). Utöver längden på snöret erhåller du alltså inget handicap. Bollen kan med hjälp av snöret flyttas ur ett knepigt läge som vid tillexempel ett dike. Du kan också ”håla ur” med hjälp av snöret. Varje gång du använder snöret kortas motsvarande längd som man flyttar bollen ned.  Vinner gör den som har minst antal slag efter 18 hål oberoende om man använt snöret eller inte. 

 

8 tips på roliga spelformer att testa i sommar
Ibland kan man behöva hjälp med att passa flaggan! //Foto: iStock

3. Robbins

Denna spelform passar dig som vill spela foursome med variation eller gillar att byta lagkamrat!

Spelregler:
Första sex hålen spelar ni en foursome–match. Sedan byter ni partner över nästkommande sex hål och spelar en ny match. De sista sex hålen spelar ni med den som ni inte spelat med tidigare och alla får på så sätt spela med alla. Segrarna efter varje sex–håls–match får 2 poäng var, skulle ni spela oavgjort får ni 1 poäng var. Flest poäng vinner.

 

8 tips på roliga spelformer att testa i sommar
Glöm inte att säga till dina medspelare innan du slår ut! //Foto: iStock

4. Poängbogey med joker

Tycker du om att få extra mycket poäng passar denna spelform utmärkt!

Spelregler:
Golfrundan spelas precis som vanlig poängbogey, men på 9–hålsslinga har du ett ”jokerhål” där du dubblar poängen. Viktigt att komma ihåg är att du på tee förvarnar dina medspelare om att hålet är en joker. Flera spelare kan ha samma ”jokerhål”.

 

8 tips på roliga spelformer att testa i sommar
Texas Scramble kan vara taktikernas spelform! //Foto: iStock

5. Texas Scramble

Spelformen passar dig som har gott om tid och vill umgås extra mycket med dina lagkamrater! Detta är en mer taktisk variant av scramble då lagen inte enbart kan drivas av en låghandicappare.

Spelregler: 
Ni börjar med att alla spelare slår ut, för att sedan välja ett av utslagen. Alla slår sedan ett slag därifrån och fortsätter på samma sätt till dess att bollen är i koppen. Det som skiljer sig från vanlig scramble är att varje spelare måste bidra med ett visst antal slag, till exempel fyra stycken i ett fyramannalag, som ni gemenast bestämt innan rundans start.

 

8 tips på roliga spelformer att testa i sommar
Att dela upp banan i tre delar kan gynna den ojämna spelaren. //Foto: iStock

6. Nassau

Är du en person som spelar som bäst första nio och aningen ojämnare under resterande golfrunda kan denna spelform vara räddaren i nöden!

Spelregler:
Du kan välja att spela slagtävling eller poängbogey och kan vara mellan två till fyra spelare. Innan ni ger er ut på golfrundan delar ni in 18–hålsbanan i tre delar; första nio hålen, andra nio hålen och de sammanlagda 18 hålen. För varje del ges ett poäng och flest poäng när rundan är över vinner. 

 

8 tips på roliga spelformer att testa i sommar
Undra vilken klubba de väljer att ta bort? //Foto: iStock

7. Shorty

En rolig spelform där taktik kan vara vägen till vinst!

Spelregler:
Ni kan vara två till fyra spelare och välja att spela slagtävling eller poängbogey. När du eller någon av dina kamrater vinner ett hål tvingas personen ta bort en klubba – de andra väljer vilken! Glöm inte att ni inte får välja bort puttern!

 

8 tips på roliga spelformer att testa i sommar
I foursome kan du hamna i bunkern, men låta din medspelare slå bunkerslaget. //Foto: iStock

8. Tryall

Denna spelform passar utmärkt för dig som ibland tar fel på din egna boll och istället spelar på motståndarens boll!

Spelregler:
Innan ni startar golfrundan delar ni in er två och två, för att sedan slå ut var sin boll från tee. Nu kommer twisten! Inför andraslaget skiftar ni boll – A spelar på B:s boll och vice versa. Sedan väljer ni vilken boll som skall spelas och spelformen går över till foursome tills bollen är i koppen. 

Exempel på ett par 3–hål: Ni slår båda upp bollen på green. Spelare A puttar då från spelare B:s läge och vice versa. Om båda två missar hålet väljer ni vilken boll som ska spelas. Skulle ni välja spelare A:s boll från tee är det spelare A som också ska putta det tredje slaget. 

Spelformerna som gör din golf roligare!


Text: • 2017-05-15
Artiklar19:e hålet
Rulla till toppen