5de44284c233b

Artiklar

Distriktet Bohuslän-Dal arbetar med tjejsatsning

Det är ingen hemlighet att golf lockar mer killar än tjejer. Detta vill distriktet Bohuslän–Dal ändra på genom en långsiktig plan för att få fler tjejer att stanna kvar i sporten och få dem att utvecklas både fysiskt och socialt.

Text: • 2017-05-11 Uppdaterad 2017-05-11

Under 2015 påbörjade Bohuslän–Dals golfförbund en satsning för att få tjejer i åldrarna 8-21 år, att vilja fortsätta att spela golf och utvecklas socialt. En av de drivande i denna frågan är Jessica Wallström som alltid brunnit för tjejgolf, och råkar dessutom vara tränare på Lyckorna GK.

Hon har under många år sett bristen av tjejer i sporten, inte minst när hon själv tävlade i longdriving och dessutom vann EM inte mindre än fem gånger.
– Vi har valt att satsa på de få tjejer som faktiskt redan finns på våra klubbar. Där har vi följt Örebros golfförbunds metod där vi plockat ut ansvariga som frivilligt vill engagera sig på respektive klubb, just nu sju klubbar. Utöver det har vi skapat event på varje klubb under säsongen. Vi är 18 klubbar i distriktet, säger hon till svenskgolf.se/wp.

Distriktet Bohuslän-Dal arbetar med tjejsatsning
Ett glatt gäng taggade för en dag på golfbanan! //Foto: Jessica Wallström

Golf är så mycket mer än bara en sport. Det är också en mötesplats för tjejer att umgås på och de ansvariga arbetar ständigt med ledorden golf – glädje – gemenskap!
– Vi vill skapa möjligheten för tjejerna att träffas över klubbgränser och viktigast av allt, att ha roligt! Det är viktigt att ta hand om de tjejer som finns på klubbarna och få in dom på distriktsaktiviteter. Att jobba över gränserna mellan klubbarna och ha kul innebär inte en konkurrerande verksamhet, utan snarare ett komplement till deras nuvarande juniorverksamhet, vilket vi hoppas kommer ge ringar på vattnet och att fler tjejer stannar kvar på klubben.

Distriktet Bohuslän-Dal arbetar med tjejsatsning
Ibland är golfen inte alltid det viktiga. // Foto: Martin Östemar

Under tiden som projektet pågått har man kunnat se en positiv uppslutning av tjejer på träningarna och eventen, som vill spela golf och en ökad trygghet hos tjejerna.

Detta kan betyda att strategin som Jessica och de andra tjejansvariga använder sig av verkar fungera. Hon skickar också med ett tips till andra klubbar.
– Vi hade sju tjejer totalt när vi startade satsningen 2015. Under 2016 hade vi ca 60 tjejer totalt på alla event och vi hoppas att det håller i sig även i år. Effekten av detta har varit att fler av tjejerna vågar tävla för första gången då de känner igen de andra tjejerna, och det blir lättare för dem att komma igång på tävlingsarenan. Det är något vi måste fortsätta arbeta med. A och O i en sån här satsning är att ha drivande föräldrar och eldsjälar som vill vara med och engagera sig. Det är guld värt! Man kanske inte kan göra något på distriktsnivå, men starta på er klubb så har ni iallafall börjat någonstans.


Text: • 2017-05-11
ArtiklarLyckorna GKNyheterSvenska golfbanor
Scroll to Top