5de444240f38a

Artiklar

Klart: Nu ska videogranskning begränsas

Anna Nordqvist drabbades i US Opens särspel. Lexi Thompson i senaste majorn. Nu har reglerna ändrats.

Text: CM Hellsten • 2017-04-26 Uppdaterad 2017-04-26

Under söndagsvarvet av årets första major, ANA Inspiration, kontaktade en TV-tittare LPGA:s domare via mail med information om ett potentiellt regelbrott av Thompson som hände dagen innan. 

När domarna tittade igenom TV-bilderna och beslutade att Thompson felaktigt återplacerat sin boll på den 17:e greenen efter att den markerats, fick hon fyra pliktslag – två för att spela från fel position och två för att ha skrivit under en felaktig score.
I och med det tappade hon sin två slag stora ledning och var då två slag efter So Yeon Ryu, som till slut vann i särspel.

Lexi Thompson i tårar – fick fyra pliktslag för incident under tidigare runda

Under US Open 2016 spelade Anna Nordqvist fantastiskt fin golf under sista rundan, vilket ledde till särspel mot Brittany Lang.
Särspelet, som skedde från hål 16 till 18, såg ut att bli en riktig nagelbitare, fram till den 18:e greenen.
Då fick Anna Nordqvist nämligen pliktslag för att ha grundat klubban i en bunker – på det föregående hålet. 

Nordqvist: ”Jag önskar att de hade sagt något tidigare”

Nu har USGA och R&A bestämt sig för att genomföra regeländringar som förlitar sig mer på spelarnas integritet och mindre på TV:s höghastighetskameror.

I Anna Nordqvist-fallet gäller i fortsättningen följande:
“Om regelkommittén anser att förseelsen rimligen inte kunde ses med blotta ögat så ska spelaren inte få pliktslag – även om video-repriser visar motsatsen.”

Angående Lexi-gate gäller följande:
“Inga pliktslag delas ut om det är fastställt att spelaren gjort allt, som rimligen kan förväntas under rådande omständigheter, för att få till en korrekt bedömning – även om det senare, genom video, visar sig vara fel.”

10 regler där du faktiskt kan spara slag!

– Det här är ett viktigt första steg som ger tävlingsledningen verktygen som kan ha en direkt och positiv påverkan på spelet. Vi är medvetna om att det finns mer arbete att göra. Den avancerade videoteknologin som används förhöjer verkligen upplevelsen för fansen men den kan också signifikant påverka tävlingen. Vi måste balansera dessa delar med vad som är rättvist för alla spelare när reglerna appliceras, säger USGA:s Mike Davis i ett uttalande.

Reglerna träder i kraft med omedelbar verkan.


Text: CM Hellsten • 2017-04-26
ArtiklarAnna NordqvistLexi ThompsonR&AReglerTournyttUSGA
Scroll to Top