5de445f3b7436

Artiklar

Vyer som gör golfarna lyckliga

Vackra hål i branta backar. Lyckornas utsökta placering vid havet står för de flesta pluspoäng. Men själva banan har också sina styrkor.

Text: Svensk Golf • 2017-04-13 Uppdaterad 2017-04-13

Låt dig inte luras av klubbhuset, nedanför den högt belägna och malplacerade sportstugan väntar nämligen den mysigaste av golfupplevelser i hjärtat av Bohuslän.

På väg mot första tee vänds blicken mot en av västkustens vackraste panoramavyer. De mjukt kuperade golfhålen ser oerhört inbjudande ut, de pittoreska västkustshusen på klipporna likaså. I viken mellan fastlandet och Orust ligger vattnet nästan stilla. En segelbåt kryssar fram över fjärden i jakt på vind under höstens sista färd. En pust letar sig upp från kusten till tee och framför oss väntar ett enkelt öppningshål nerför dagens första av många slänter. Ibland går det uppför och det kommer vi känna i benen sen, men det kommer vara en skön träningsvärk och ett kvitto på att vi haft roligt. Oljuden från E6:an glöms bort och peggen glider lätt ner i gräset.

Det är dags att slå ut. Lyckorna tillhör kategorin golfbanor som haft en väldig tur med läget. Omgivningen bjuder på en utomordentligt vacker natur med skog, mäktiga ekar, klippor, skär och hav. Inramningen är rogivande och även om den krävande terrängen stundtals suger musten ur dig, kommer du känna lugn och frid här. Parklayouten levererar utan att vara särskilt uppseendeväckande. Ljusningen ligger i sträckningens färd genom det föränderliga landskapet.

Men visst bjuder Anders Amilons arkitektpensel på en del guldkorn bland vackra träd och djupa raviner. Toppen nås på hål 7, par 4, där utsikten från tee är ännu bättre än den du bjöds på vid klubbhuset.

24 unika lägenheter byggs på Lyckorna GK

När vi kommer till sjuan har vi lämnat några skogshål bakom oss och stannar till för att njuta av utsikten och vila trötta ben. En medlem hinner ikapp oss och frågar om han får gå igenom. Det får han.

– Är det första gången ni är här, frågar han.

– Ja, vi vill njuta av den här utsikten.

– Det förstår jag. Lycka till, säger han och skickar iväg en drive ut i intet som efter en flygfärd dimper rakt ner på en bred och jämn fairway.

Höjdarhålet: Hål 12, par 3. Längd: 150/130 meter.

I en gryta på Lyckorna väntar ett av Sveriges 100 bästa golfhål (utsedd av Svensk Golf). Hålet känns väldigt mycket längre än vad det är och Gävleprofilen Wille Löfqvist kallade det för Sveriges kortaste par 4. Att få fast bollen på den upphöjda greenen är klurigt och en svår chip eller pitch väntar om du missar.

 

Plus

Dynamiken. Välkomponerad bana där inget hål är det andra likt.

 

Minus

I kortaste laget. Med dagens utrustning ligger 60-talets landningsytor på för kort avstånd från tee.

Vyer som gör golfarna lyckliga

Alldeles intill klubbhusområdet byggs ett antal attraktiva bostäder i nya bostadsområdet Lyckosvingen. När vi var på plats hade inte spaden satts i marken men det såg ut att bli en angenäm utsikt över banan och viken från de högt belägna lägenheterna.


Text: Svensk Golf • 2017-04-13
ArtiklarLyckorna GKSvenska golfbanor
Scroll to Top