5de4478f13119

Artiklar

Nya Europavägen klyver golfbanan i mitten

Hela Kiruna håller på att flyttas. Stadsförvandlingen påverkar även golfklubben.

Text: CM Hellsten • 2017-04-05 Uppdaterad 2017-04-05

LKAB:s gruvverksamhet i Kiruna utvidgas och expansionen tvingar hela staden till en flytt. Stadsförvandlingen är ett gigantiskt projekt och bland annat ska Europaväg 10 få en ny dragning.
Kiruna GK ligger i dag i närheten av E10:an.
När den nya vägen byggs kommer den att hamna mitt i niohålsbanan – fyra hål försvinner, precis som klubbhus och drivingrange.

Två greener saboterade: ”Ser ut som ett potatisland”

Nya Europavägen klyver golfbanan i mitten
Foto: Peder Gidlund
Här är en översiktsbild av E10:an och golfklubben.

Kiruna GK har haft ett samrådsmöte med Trafikverket och fått ett datum. Arbetet med nya E10:an påbörjas i september 2018.
– Så det brinner i knutarna och vi väntar på besked från kommunen angående kompensation. Bygga nya hål tar lång tid och så ska vi ha ett klubbhus som fungerar. Det här måste ju starta redan nu om vi ska ha en spelbar bana till säsongen 2018, säger Pia Kyrö, ordförande i Kiruna GK, till svenskgolf.se/wp.

Här finns det öppna greener!

2012 tog Peter Chamberlain fram en skiss på hur en ny 18-hålsbana skulle kunna se ut.
– Men den ��r helt utdaterad och går inte längre att genomföra eftersom nuvarande dragning av E10:an ser helt annorlunda ut, säger Pia Kyrö.

De nya ersättningshålen kommer att uppföras i anslutning till Kirunas nya centrum.
– Då blir vi en av landets mest stadsnära golfbanor och ligger bara en drive från torget. Det är förstås superbra men just nu inväntar vi besked från kommun för att kunna starta upp arbetet med nya hålen, säger Pia Kyrö.


Text: CM Hellsten • 2017-04-05
ArtiklarKiruna GKSvenska golfbanor
Scroll to Top