5de44d722350c

Artiklar

Utmana din balans med draken

Marcus Suhr är PT med inriktning på golffys. Han tränar allt från tourproffs till motionärer.

Text: Svensk Golf • 2017-02-28 Uppdaterad 2017-02-28

Starkare höfter och rumpa ger dig mer kraft i nedsvingen.  Draken är en riktigt mångsidig och vass övning som de flesta golfare borde göra regelbundet. Här aktiveras i stort sett hela kroppen, med betoning på att stärka upp de bakre muskelgrupperna. Att rumpa och baksida lår verkligen får arbeta är något som du får stor nytta av i nedsvingen – och inte minst i det vardagliga livet då de som har för svaga sätesmuskler ofta riskerar att drabbas av problem i ryggen. Att övningen utmanar och tränar balansen kommer också att utveckla svingrörelsen åt rätt håll.

TV: Så kommer du i form till golfsäsongen

Se till att komma igång i ett lugnt tempo. Börja gärna utan vikt för att verkligen få in rätt balans och teknik för att sedan successivt öka antalet repetioner – från fem till tio per ben.

Att försöka utföradraken framför en spegel kommer bara att resultera i att du rör dig. För att hålla balansen från start till slutläge är det istället viktigt att blicken är fixerad vid en och samma punkt hela tiden. 

Vikten behöver inte vara jättetung. Men när den kontrollerat sänks ned, då överkroppen fälls, ska du fokusera på att hålla ryggens vinkel och inte tappa fram axlarna.

“Börja gärna utan vikt för att få in rätt balans och teknik”

Utmana din balans med draken
Foto: Jann Lipka
Startpositionen:
KRUMMA INTE RYGGEN. Aktivera magen och dra bak skuldrorna för en bra hållning. Känn att vikten ligger på hälen, och håll den där genom hela övningen.
Utmana din balans med draken
Foto: Jann Lipka
Fäll framåt:
BLI PARALLELL MED MARKEN. Överkroppen faller framåt i ett lugnt tempo samtidigt som det bakre benet åker uppåt – genom att rumpan får jobba.

Text: Svensk Golf • 2017-02-28
ArtiklarFysovningarGolfskolan
Scroll to Top