Golfer and Caddy

Artiklar

”Är män så mycket bättre i golf än kvinnor?”

Snitthandicap för män i Sverige är 22 och för kvinnor 30. Vad beror det på?

Text: CM Hellsten • 2017-02-22

För åttonde året i rad har Svenska Golfförbundet arrangerat verksamhetsseminarier runt om i landet.
Totalt blir det besök i 20 städer, premiären var i Örebro 18 januari och avslutningen sker i Luleå 23 mars.
Vid de tillfällen som generalsekreterare Gunnar Håkansson inte kan närvara spelas en inspelade film upp där SGF:s chef bland annat pratar om kvinnosatsningen.
Där säger han bland annat så här:
– Jämställdhetsfrågan ökar i betydelse i samhället och är inte vi kapabla att utveckla vår sport så att den i framtiden blir intressant för kvinnor så kommer vi att förlora legitimitet.

Golfweekend i Halmstad för enbart kvinnor

Det var 2013 som SGF inledde en process som handlar om golfens jämställdhetsarbete och visionen är att 200 klubbar ska jobba med 50-50-projektet år 2020.
– Det är en av de viktigaste frågorna inom golfen. Många golfklubbar vill ha fler medlemmar och nya intäkter och då är kvinnor en stor potential. Bara 28 procent av alla golfspelare är kvinnor och det är en andel som minskar hela tiden, säger Gunnar Håkansson.

En golfvecka för endast kvinnor

I introduktionsfilmen berättar Gunnar Håkansson att han också funderat över skillnaden mellan kvinnors och mäns golfspel.
– Ytterst var det teeplaceringarna som väckte mitt intresse. Varför ligger röd tee där de ligger och varför ligger gul tee där de ligger? Varför kan män använda korta järn in till green medan de flesta kvinnorna måste ha långa träklubbor för att nå fram?

Spelar damer långsammare än herrar?

Svaret på funderingarna?
– Jag menar att det här inte är genomtänkt. Det är en slump att det blivit så här och något som vår idrott måste jobba med. Snitthandicap för män i Sverige är 22 och för kvinnor 30.

Frågan är då – är män så mycket bättre i golf än kvinnor?
– Jag skulle säga att det inte är så. Det handlar om inbyggda systemfel, längden på våra banor, banvärderingssystem och hur vi mäter resultat.

 

Här kan du se hela klippet med SGF:s generalsekreterare Gunnar Håkansson: 


Text: CM Hellsten • 2017-02-22
ArtiklarNyheter
Scroll to Top