5de44e2509f88

”Det är väldigt behagligt och enkelt att spela golf”

Okonstlat och ärligt – Eskilstunas öppna, nerskalade ytor gör det möjligt att hålla hög kvalitet.

Text: Svensk Golf • 2017-02-17 Uppdaterad 2017-02-17
Eskilstuna är en industristad som 1771 blev Sveriges första fristad där småföretagare inom järn, stål eller metallförädling fritt kunde etablera sig. På Eskilstuna GK har de lyft känslan och stärkt lokalanknytningen med stilrena teeskyltar som andas industriell tradition. Genomtänkt och snyggt.

Den här svala höstmorgonen i oktober tror kroppen fortfarande att det är sommar och den första svingen i de ovana vindkläderna lämnar en del att önska. Men det gör inget – på Eskilstunas etta är det brett från tee och några tappade meter betyder inte så mycket på den här parkbanan. Det var Douglas Brasiers lugna och följsamma arkitekthand som ritade den i början av 1950-talet och dåtidens alla ideal återfinns i designen.

Ett lämpligt antal bunkrar fyller sin funktion som spelhinder och har absolut inte anlagts för syns skull. Inga onödiga kullar eller alltför svåra speltekniska inslag stör varken spelet eller flytet. Alla hål och hinder har en given plats och få överraskningar väntar längs vägen. På två ställen korsar dock hålen varandra men övergångarna är så skickligt utformade att spelet knappt störs. Det är väldigt behagligt och enkelt att spela golf på Eskilstuna GK.

Troligen är det inte här som du kommer ta dina finaste golfbilder. Eller njuta av de vackraste solnedgångarna. Du kommer kanske inte heller hitta ditt svenska favorithål här. Nej, inget av det kommer ske.

Men när du packar in bagen i bilen och rullar ut från det vägkrogsliknande klubbhusområdet kommer du tänka tillbaka på 18 ytterst spelvänliga hål med relativt snabba och väldigt välskötta greener. Du bör också ha noterat att fairway var imponerande jämna och att bollen aldrig fick en retfull snedstuds. Dessutom var alla medlemmar du mötte väldigt trevliga och när du tittar på klockan märker du att din tvåboll avverkade 18 hål på under tre timmar, utan att stressa.

Du tänker sedan på klubbens fina läge ett par kilometer från stadens centrum, en knapp kilometer från E20 och en dryg timme från Stockholm, Norrköping och Örebro.
Eskilstuna GK är en bana som är tillgänglig för många.

Så praktiskt.

HÖJDARHÅLET

Hål 13, par 4. Längd: 340/295 meter.
Bortsett från att spelare som puttar på korsande hål 15 kan få det hett om öronen, är det här banans klart starkaste hål. Högt beläget tee och svag högersväng uppför en lätt lutande fairway till en svårprickad green. Nyckeln är att lägga sig på vänstersidan av fairway från tee för en enklare väg till green. 

 

PLUS

Fairways.
Spelvänlig bana med väldigt jämna och öppna fairways.

 

MINUS

Dynamiken.
Jämn layout, men var är hålet som verkligen utgör rondens höjdpunkt?

Här är Sveriges 55 bästa golfbanor


Text: Svensk Golf • 2017-02-17
ArtiklarEskilstuna GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen