5de44e6721873

Artiklar

Vasaloppet – på golfbanan

Första söndagen i mars arrangeras Vasaloppet. Sugen att åka 90 kilometer skidor i sladdriga spår och med sällskap av 15 799 andra? Vi vet ett bättre sätt att ta sig från Sälen till Mora. Följ med på Vasaloppsgolfen och njut av Dalarnas skogar och fjäll med klubbor i handen.

Text: Olof Åsgård • 2017-02-16 Uppdaterad 2017-02-16

Mångsbodarna – Risberg – Evertsberg – Oxberg. När sträckan avverkas med bil dyker kontrollerna längs Vasaloppsvägen upp i snabb takt. I takboxen ligger inga skidor utan en golfbag där två järnklubbor slår mot varandra. Längs den snirkliga vägen skjuter faluröda hus fram bakom grönskande buskar och häckar. Trädgårdarna, vägdikenas slänter och de kuperade ängarna står i blom. Genom tallarnas glesa grenverk ser man skidspåret som den här årstiden måste vara en av världens mest välskötta grusvägar. Från Evertsberg går det nerför hela vägen till målgången i Mora. Järnklubborna i takboxen vibrerar snabbare likt en trumvirvel och vi påminns om att det snart är dags för golf i Gustav Vasas skidspår.

Att skidmarschen genom snön från Mora till Sälen skulle få konsekvenser och gå till historien anade nog Gustav Vasa när han forcerade terrängen på sina tunga laggar. Det såg han också till i efterhand.
Men att det skulle få så ofantligt stor betydelse för svensk idrott i dag visste han inte.

1922, drygt 400 år efter Gustavs flykt från dansken genom Dalarnas täta skogar, kördes första upplagan av Vasaloppet. Då kom 119 skidåkare till start. 2016 kämpade cirka 15 800 åkare uppför startbacken i Sälen.
Vasaloppet är en enorm succé och växer sig starkare hela tiden. Konceptet har utökats med cykellopp, löptävlingar och i år körs till och med en nattlig version av skidtävlingen.
Sedan fyra år tillbaka arrangeras även en golftävling av dalaklubbarna Mora och Sälenfjällen för att rida på framgångsvågen.
– Att det blev våra klubbar var ju en självklarhet men på något sätt är det konstigt att vi inte kom på det här tidigare, säger Kenneth Granath, kanslist Mora GK.

Vasaloppet – på golfbanan
Foto: Björn Johansson
Vackra vyer på Sälenfjällens GK.

Tanken bakom Vasagolfen är att den likt Vasaloppet, som även är medsponsor, ska vara ett rejält test av spelarnas uthållighet, taktik och psyke.
36 hål golf på en dag går kanske inte att jämföra med nio jobbiga mil på skidor men alla som någon gång spelat 36 hål vet att när orken börjar tryta tas allt fler dåliga beslut och tekniken kan fallera.
För att göra det ännu lite svårare har tävlingsledningen för Vasagolfen dessutom valt en besvärlig spelform. 36 håls rumble partävling med tolv hål bästboll, tolv hål greensome och tolv hål foursome fördelat jämnt på de två banorna Mora GK och Sälenfjällens GK.
– Många har synpunkter på den krävande spelformen men vi vill att det ska vara en utmaning. I exempelvis scramble behöver du inte delta hela tiden. I vår rumble måste bägge spelarna bidra på alla hål och i stort sett alla misstag gör att man tappar mot de andra, säger initiativtagaren Sören Strandberg, tävlingsledare i Vasagolfen och sekreterare i Sälenfjällens GK.

Nu har klassiska Vasasträckan avgjorts – i golf

Något handicapkrav finns inte i Vasagolfen och de flesta som spelar är medlemmar i någon av arrangörsklubbarna, men ett fåtal har hittat till Dalarna från andra delar av Golfsverige.
– Alla är välkomna. 15 000 golfare kan bli svårt att få runt på en dag men självklart vill vi att tävlingen ska locka fler, även utanför Dalarnas gränser, säger Sören Strandberg.

Uppe på Sälenfjällens GK, drygt 500 meter över havet är utsikten över fjälltopparna enastående. För oss som oftare varit här vintertid är det inte svårt att avstå kyla och snö. Nu prunkar allt i olika nyanser av grönt och ovanför fjällen träder himlen fram som ett klarblått hav. Kontrasterna är starka och det känns som om någon dragit upp färgstyrkan på teven. Det vackra landskapet är lika fängslande, rogivande och mäktigt nu som under vintern.
Granarna som klamrat sig fast i bergen är ståtliga och deras grenar breder ut sig över sluttningar och fairways, som om de firar att de inte är nedtyngda av snö.
Nere i dalen ligger Vasaloppsstarten i Berga by. Av höjden att döma på startskyltarna förstår man att det ligger ett rejält snölager runt stolparna när starten går. Vinden drar inte upp några vita snömoln i dag och när den avtar kommer istället något annat, mer irriterande, ut från skogen.

Vasaloppet – på golfbanan
Foto: BJörn Johansson
Drivingrangen på Sälenfjällens GK.

Knotten! De gör livet svårt för radarparet Roger Magnusson och Peter Wiberg från Säters GK respektive Falun-Borlänge GK.
Deras utslag har hittat in i den täta granskogen på Sälenfjällens branta 8:e hål med tee på toppen och green halvvägs ner i dalen. Det liknar faktiskt mer en svart skidpist än ett golfhål.
Efter en stunds letande hittar de till slut bollen gömd bakom en granstam, i en svårforcerad blåbärsbuske.

För två år sedan vann de två kompisarna Vasagolfen och tog hem förstapriset –  proffsskidor lämpade för ett riktigt Vasalopp.
I år går det tyngre. Efter förmiddagens inledande 18 hål på Mora GK är Roger Magnusson och Peter Wiberg fem poäng bakom ledarna.
Nu krävs en rejäl spurt och så få skogsbesök som möjligt för att hämta in försprånget.
Magnusson är positiv och räds inte de smala och fysiskt krävande hålen på Sälenfjällens GK, en bana av skogskaraktär där hålen spelas i skidbackar upp, skidbackar ner och skidbackar på skrå. De höga granarna skapar en katedral rumskänsla på alla hål.
– Det här tar vi igen, säger Roger Magnusson och försöker borsta av de förargliga småkrypen som satt sig på armarna.

Peter Wiberg är inte lika övertygad. Han vet att de smala passagerna vanligen tar fler slag än de ger.
– Alla kommer hamna i problem men det lär vi tyvärr också att göra, säger Peter Wiberg och knackar bollen nerför skogsbacken till ett nytt, retsamt trädläge.

Vasaloppet – på golfbanan
Foto: Björn Johansson
Sälenfjällens GK bjuder på ett hänförande möte mellan golf och storslagen natur.

Drygt nio mil från Sälenfjällens GK ligger den mindre dramatiska och mycket plattare Mora GK, bara ett par kilometer från Vasaloppsmålgången och klockstapeln. Här är det samma sorts trädkorridorer och fairwayträff från tee är återigen en bärande del av framgångsreceptet. Men det är lite bredare än på Sälen och bra golfslag riskerar inte att störtloppsåka av fairway ut i skogen.

Omgivningen på halvön vid Österdalälven i Mora är rogivande och i skogarna är det lätt att tänka sig hur mödosamt det måste ha varit för Gustav Vasa att stava fram utan valla och hårt pistade skidspår mellan träden. Hans skidtur var säkert lika svår som det är att få till ett vettigt golfslag bland alla stenar och bär.

 

Inlandsbanans gröna golf

Vasaloppet – på golfbanan
Foto: Björn Johansson
Långloppsåkaren Mathias Svahn på golfbanan.

Vi har lagt oss i rygg på Morasonen och före detta långloppsåkaren Mattias Svahn för att spela golf och prata om likheter och skillnader mellan golf och skidåkning. Svahn har slutat fyra i Vasaloppet två gånger och just tagit upp golfen. Någon medverkan i Vasagolfen blev det inte i år för “Vasasvahn” som istället agerar guide i golfspåren på Mora GK.

– Golf och längdåkning har väldigt lite, men samtidigt väldigt mycket gemensamt. Båda handlar mycket om teknik och träningsmängden är ungefär lika på elitnivå. Skillnaden är att skidåkning är mer fysiskt påfrestande medan golf ställer högre krav på psyket, säger Mattias Svahn som under rundan på Mora sänker sig från 44 till 38 i handicap.

Som fritidssysslor har golf och skidor många likheter. De utövas i öppen natur över en viss sträcka. Vissa spelar för poängen eller stakar för låga tider, andra njuter av stunden i gräset eller den friska luften när de lufsar fram i spåren.

Vasaloppet – på golfbanan
Foto: Björn Johansson
Välkomna till Mora GK.

Mora GK har ett starkt samarbete med Vasaloppet och närliggande skidklubbar.
Vasaloppet sponsrar golfklubben som i sin tur hjälper till med olika saker före, under och efter skidloppet.
Nuförtiden tränar Mattias Svahn andra skidåkare i skidteknik och förbereder dem inför Vasaloppet. Som nybliven golfare ser han också flera tekniska likheter med skidåkning även om rörelserna är vilt skilda.
– Skidåkning handlar också om tajming och det gäller att slutföra arm- och benrörelsen för att spara energi och få ut det mesta. Har du inte rätt teknik spelar det ingen roll hur mycket du tar i och du kommer snabbt bli trött. Ungefär som i golf där du måste svinga igenom, säger Mattias Svahn som vid flera tillfällen i dag behöver rädda sig mirakulöst från skogen efter sviktande svingteknik från tee.

Mora bjuder på gratis golf på korthålsbanan

 

Svahn verkade trivas där i skogen bland blåbären och ute på myren. Inte så konstigt eftersom han spenderade otalet träningstimmar i samma miljö under sin aktiva karriär, både med och utan skidor.
Och “Vasasvahn” har såklart alldeles rätt – golf är mer av en psykisk utmaning och skidor en fysisk.
När Henrik Stenson vann The Open föll han inte ner flämtande på mage över puttern med slem över hela ansiktet. Däremot pustade han ut och liksom vi andra grubblar han kanske fortfarande över missade puttar och svajiga utslag.
– Men visst måste det vara jobbigt att träna varje dag och sedan spela 72 hål varje vecka och som fysisk sport har ju golf utvecklats enormt, säger Mattias Svahn.

Vasaloppet – på golfbanan
Foto: Björn Johansson
Mora GK ligger bara fem minuters bilfärd från centrala Mora.

Vasagolfen är en rejäl påfrestning av såväl psyket som orken och polarna Peter Wiberg och Roger Magnusson har svårt att leverera i korridorerna på Sälenfjällens GK. De hamnar i stora problem, men inte bara bland granarna.
Trots att singelhandicapparna stundtals spelar golf på femmans växel från tee till green är det just på greenerna som syret tar slut. Inga puttar går i och vid flera tillfällen promenerar de till nästa tee med en retlig treputt i bagaget.

36 hål golf i Dalarnas täta skogsmiljö tar ut sin rätt och till slut kommer mjölksyran och även det långa spelet blir darrigt för den dynamiska duon, som dock slutar på en hedrande tredjeplats till slut.
Nästa år vill de ta revansch på sig själva och banorna.
– Vi kommer tillbaka. Det är en väldigt rolig och annorlunda tävling. Jag hatar scramble och tycker att det är en tråkig tävlingsform. Rumble är mycket mer utslagsgivande och att banorna i Mora och Sälen skiljer sig åt gör det här ännu roligare, säger Peter Wiberg.

Sommaren 2016 började Vasagolfen i Mora och avslutades i Sälen. Lunchen i klassiska Evertsberg har tagits bort för att spara dyrbar tid men på strategiska platser längs banorna finns vätskekontroller där det serveras traditionsenlig blåbärssoppa.
I sommar vänder de på ordningen och precis som i riktiga Vasaloppet går golfarna i mål i Mora.

Vasaloppet – på golfbanan
Foto: Ulf Palm
Målgången i Mora

Text: Olof Åsgård • 2017-02-16
ArtiklarMora GKSälenfjällens GKSvenska golfbanor
Scroll to Top