Artiklar

Så kan golfarna få möjlighet till friskvårdsbidraget

Sand GC har sett till att kunna erbjuda sina medlemmar en bättre upplevelse på klubben och möjlighet till friskvårdsbidrag.

Jesper Johansson • 2017-02-15

Golfsportens rätt till Friskvårdsbidraget fortsätter att vara en het potatis. Svenskgolf.se publicerade nyligen en lista över alla sporter som har skattefria förmåner, och de som inte har det. Skrattgympa, örtbad och hypnos har alla rätt till Friskvårdsbidraget, men golfen har det inte.

Men det finns ett sätt för Sveriges golfklubbar att göra det möjligt att få bidraget. Allt som behövs är ett gym på klubben.

 

Så kan golfarna få möjlighet till friskvårdsbidraget
Sand GC har ett gym med många maskiner. Och det finns en möjlighet att bli medlem på gymmet, även om man inte spelar golf. //Foto: Sand GC

Sand GC, utanför Jönköping, var på ett seminarium med Skatteverket och frågade hur de kan få rätt till friskvårdsbidraget. Vad man kom fram till är att ett gym på klubben kan göra det möjligt.

– Vi har ett gym och säljer gymkort till allmänheten, har generösa öppettider och en separat webbsida. Och i vår årsavgift på golfklubben ingår ett gymkort till ett värde av 2 100 kronor. Den delen kan man få friskvårdsbidrag för, säger Annica Kåveland, ekonomi- och hotellansvarig på Sand GC, och fortsätter:
– Vi har blivit meddelade att om man har ett gym och säljer ett gymkort till allmänheten går det igenom.

 ”Vi har sålt gymkort till icke-golfare”

På grund av det här har Sand GC medlemmar i klubbens gym som i-n-t-e spelar golf.
En stor anledning till det är geografiskt.
– Vi har medlemmar som inte vill åka in till stan och träna. Så vi har sålt gymkort till icke-golfare. Det är verkligen ett gym vi har här. Det är inte bara några få maskiner, säger Kåveland.

”Arbetsgivare har testat för att se om det går”

 

Så kan golfarna få möjlighet till friskvårdsbidraget
Gymmet ger ett mervärde till klubbens medlemmar. //Foto: Sand GC

Som medlem på Sand betalar en årsmedlem 6 490 kronor och en aktieägare 5 790 kronor.
2 100 av de slantarna är dedikerade till det gymkort som ingår – och som går att få friskvårdsbidrag för. Gymdelen i avgiften går inte att välja bort när man betalar årsavgiften, utan är samma för alla.
– Man får en klumpsumma. I den skriver vi tydligt att det ingår ett gymkort till ett värde på 2 100 kronor.

Men klubben har mötts av misstänksamhet.
Bland annat från arbetsgivare som velat se att gymmet faktiskt finns och är fungerande.
– Ja, arbetsgivare har testat för att se om det går att gymma på klubben. Men vi har som sagt ett fullstort gym med allt som behövs här, säger Kåveland.

Friskvårdsbidraget debatteras i riksdagen


Här är allt som klassas som friskvård och inte friskvård


Ny ansökan: Så s-k-a golf klassas som friskvård!


KRÖNIKA: ”Den sjuka friskvårdsfrågan!”

Scroll to Top