5de44f8213209

Artiklar

Klubben bygger om för 19 miljoner kronor

Ålands GK lockar varje år 19 000 greenfeegäster. De flesta kommer från Sverige. Nu storsatsar klubben på att bygga om en av sina banor.

Text: CM Hellsten • 2017-02-08 Uppdaterad 2017-02-08

Åland är en populär destination för svenska golfare och av Ålands GK:s 19 000 greenfeegäster varje år kommer 70 procent av dem från Sverige.
Ålands GK har två 18-hålsbanor (Slottsbanan och Kungsbanan) och blev 2015 utsedd till Finlands bästa 36 hålsanläggning.
2016 fick klubben Ålands turismpris.
Nu vill Ålands GK utveckla sin anläggning.
– Vi känner att vi har väldigt mycket att erbjuda. Det vi behöver nu är att förädla vår produkt och att nya Slottsbanan kan stå upp mot den konkurrens som finns i närregionen, säger klubbdirektören Åsa Nordström.

Det gör Åland till golfarnas favoritresmål

Klubben bygger om för 19 miljoner kronor
Så här ser Masterplanen ut för Ålands GK.

Tanken är att bygga om Slottsbanan. Banarkitekten Philip Spogárd har anlitats och han har tagit fram en Masterplan.
– Eftersom banan snart är 35 år gammal behövde vi göra något. Vi hade tänkt att i första hand se över greener och greenområden, förnya och bygga om, men när vi såg vad Philip skulle kunna åstadkomma så blir det istället som en helt ny bana. Slottsbanan kommer att kännas ny. Det blir vissa ändrade håldragningar och så lägger vi ut hålen så att det blir en närkontakt med vattnet. I dag spelar vi längs med vattnet men med en korridor med ruff och lite träd. Nu blir det en riktig havskänsla på alla de ställen där vi bara kan. Sedan planerar vi två nya par 3-hål. Ett av dem kommer att vara ganska kort där man står uppe och slår ner över vattnet till en green som ligger på en halvö, säger Åsa Nordström.

Nu jobbar Ålands GK med att få med näringslivet på satsningen för att lösa finansieringen och få alla klartecken från öns regering och myndigheter för att kunna genomföra sin Masterplan.
I april ska klubbens medlemmar säga sitt vid ett extra årsmöte.
Blir det tummen upp inleds projektet i september 2017.
– Sedan stänger vi hela banan i ett år och öppnar igen säsongen 2019.

Vad kostar satsningen?
– Någonstans runt 2 miljoner euro (19 miljoner kronor) för hela projektet. Om vi inte når i mål med hela finansieringen får vi nöja oss med att uppgradera greenområdena i stället.

Bildspecial: Se banan som har återuppstått


Text: CM Hellsten • 2017-02-08
ArtiklarÅlandBanor & resorWeekend
Scroll to Top