5de44fbe74d01

Förra svenska ET-banan försvinner?

1981 vann Seve Ballesteros den svenska European Tour-tävlingen där. Nu riskerar golfbanan att byggas bort i ett bostadsprojekt.

Text: CM Hellsten • 2017-02-07 Uppdaterad 2017-02-07

Under åren 1973 till 1990 arrangerades den svenska European Tourtävlingen Scandinavian Enterprise Open.
Två år i rad i början av 80-talet stannade SEO till på Linköpings GK.
1981 vann Seve Ballesteros turneringen.
Klubben, som grundades redan 1945, har även stått som värd för Annika Invitational 2012 och Europamästerskapet 2013.

Annika Sörenstam på Linköpings GK

Nu är dock existensen hotad för den centralt belägna golfbanan.
På måndagen presenterade Linköpings kommun förslaget om att en helt ny stadsdel ska uppföras i anslutning till universitetsområdet.
Upp till 15 000 bostäder planeras.
– Utveckling innebär förändring och förändring gör ont. I det här fallet tror vi ändå att det är viktigt att prioritera bostäder och ge mer utrymme för näringslivet. Det är inte aktuellt att säga upp någon abrupt, golfbanan försvinner inte i morgon. Förändringarna börjar märkas om ett tiotal år ungefär. Vi har en diskussion med klubben om att under en ganska lång tid kunna ha en niohålsbana, säger kommunalrådet Elias Aguirre (S) till tidningen Östgöta-Correspondenten.

svenskgolf.se/wp ringde upp Linköpings GK:s klubbdirektör Steven McDaniel.
– Vi var förberedda på att informationen skulle gå ut under tisdagen och blev därför förvånade över att presskonferensen var på måndagen och att vi inte fick någon inbjudan dit.
– Det här är bara ett förslag från kommunstyrelsen. Officiellt beslut tas först under våren 2018. Vi jobbar förstås för att Linköpings GK ska vara kvar i nuvarande form med 18 hål och ett centralt läge.

Hur orolig är du?
– Man måste se verkligen och bostadsfrågan är viktig. Vi befinner oss på en attraktiv mark mitt i stan och arrenderar området av kommunen och sitter inte säkert. Vi är mindre oroliga för att golfen ska försvinna och driver vår process för att försöka få kommunstyrelsen att ändra sitt beslut.

Hur då?
– Vi kommer att träffa kommunstyrelsen i början av mars tillsammans med flera sponsorer för att ge en annan vinkel och visa vad golfen betyder för näringslivet och samhället.
– Vi ser golfklubben som en problemlösare för kommunen. Det ska byggas upp till 15 000 bostäder. Banan måste bli en mer multifunktionell anläggning och erbjuda mer än golf, för då skapar vi aktiviteter för alla människor som ska flytta in till stan. Golfbanan bidrar till att göra staden och samhället mer attraktivt.

Kontrasternas Linköping

”Förändringarna börjar märkas om ett tiotal år” sa kommunalrådet.
Hur ser du på det?

– I dagens översiktsplan står det att kommunen inte kommer att exploatera marken vid golfbanan förrän det blir 140 000 invånare i Link��ping. I dag är det 110 000. Enligt prognosen kommer kommunen, om de följer sin egen översiktsplan, inte att röra marken förrän 2036. Golfklubbens nuvarande arrendeavtal löper till och med 2021. Det kommer att förlängas.

Vad har du fått för respons från klubbens medlemmar?
– Vi vill skapa en lugn känsla, för det här är nummer ett: bara ett förslag – som vi kommer att motarbeta. Två: det ligger så pass långt fram i tiden så kommunen kommer inte och gräver upp banan i morgon. Vi sitter kvar här minst i 20 år.

Steven McDaniel passar även på att skicka ett tips till alla kollegor runt om i Golfsverige:
– Alla golfklubbar i Sverige måste börja skapa en relation till sina lokala politiker. Det här har blivit ett sätt att vakna till. Ingen golfklubb är säker i dagens samhälle, allt händer så snabbt. Mitt tips till de övriga golfanläggningarna i Sverige är att skapa en relation till politikerna och visa på golfens mervärde och samhällsnytta. 


Text: CM Hellsten • 2017-02-07
ArtiklarLinköpings GKNyheterSvenska golfbanor
Rulla till toppen