5de45324b479f

Artiklar

Klubben testar 12 minuter mellan bollarna

Inför säsongen 2017 testar klubben ett nytt grepp som ska ge ökad spelglädje. Det blir 12 minuter mellan bollarna.

CM Hellsten • 2017-01-12

svenskgolf.se/wp rapporterade om att en resort i amerikanska delstaten Missouri har infört timpris istället för traditonell greenfee med förhoppningen om att speltempot ska öka.

Anna Joelsson Söfting är klubbchef på Gullbringa G&CC utanför Kungälv.

“Skulle kunna leda till krig på banan”

– Vi har haft liknande tankar men insett att det skulle kunna leda till “krig på banan”. Så istället testar vi något nytt 2017 – vi kallar det för “Ökad spelglädje”.  Vi kommer att ha 12 minuter mellan bollarna och alla ska alltså kunna spela golf i sitt eget tempo för ökad spelglädje.

Vad innebär egentligen ordet spelglädje?

– En av de viktigaste parametrarna är tempot på banan. Det innebär inte nödvändigtvis att man ska spela snabbare, utan att man ska få spela i det tempo som man själv vill spela. Det är viktigt att spelet flyter jämnt på banan så man slipper vänta på tee eller att man slipper stressa och springa av green.

I början av 2000-talet hade Gullbringa G&CC 7,5 till 8,5 minuter mellan bollarna och för nästan ett decennium sedan ökade klubben intervallet till 10 minuter.

– Det blev bättre och spelet blev lite jämnare. Dock upplever vi att det ibland, särskilt under helger, blir stopp med väntetider på banan. Detta beror dels på att alla människor är unika. En del vill spela snabbt och en del går inte så fort. En annan orsak är att en fyrboll av naturliga orsaker spelar långsammare än en tvåboll, säger Anna Joelsson Söfting.

 

Idén med att testa 12-minuterskonceptet har Gullbringa G&CC fått från Per Svensson som arbetar som en av Svenska Golfförbundets klubbutvecklare.

“Vill inte producera billiga och lågkvalitativa golfronder”

– Visst kan vissa klubbar välja att maximera intäkterna genom att knö in så många speltider som möjligt. Men vi på Gullbringa vill inte producera billiga och lågkvalitativa golfronder. Vi vill att våra medlemmar ska få ut max av sitt medlemskap och kunna njuta på en fin bana av att spela golf i sin egen takt, säger Anna Joelsson Söfting.

 

Vad tycker du om 12-minuters intervall mellan ronderna?

Skriv i kommentarstfältet. 

Scroll to Top