Artiklar

Ljunghusens ovanliga problem – is över flera hål

Högvatten är inget ovanligt på Ljunghusens GK. Men att det fryser till innan det hinner sjunka undan är det. Flera greener och utslagsplatser är nu täckta av isen.

Jesper Johansson • 2017-01-10

I Skåne är snö och is inte någon självklarhet under de mörka vintermånaderna. Men på Ljunghusens Golfklubb har man nu fått en del problem.

Efter att vattennivån ökat med hela 155 centimeter under kort tid var stora delar av banan under vatten och maskinhallen och klubbhuset bara tio centimeter över havsytan.

Att vattennivån ökar kraftigt och gör att vissa golfhål försvinner är inte helt ovanligt för Ljunghusens GK, som är belägen på Skanör, precis vid havet.

Men nu har ett problem uppstått.

Vattnet som sköljde in över banan hann inte försvinna innan det frös till is.

– Hål 13, 16, 17 och 18 är under is. Även hål 22 till 27 är istäckta. Hade det bara varit högvatten hade det inte varit något problem. Det hade försvunnit vid det här laget, men nu är det is – och det lägger sig som ett lock över gräsytorna, säger Lars Knutsson, banchef på Ljunghusens GK

 

Ljunghusens ovanliga problem – is över flera hål
Foto: Facebook/Ljunghusens GC

Isen på fairways är inget som Knutsson planerar att ta bort, men fem greener och några tees är också istäckta. Det är något som kan behöva åtgärdas, menar Lars Knutsson.

– Vi väntar regn och 4-5 plusgrader i morgon. Vi avvaktar och ser vad det gör med isen. Det ska frysa till igen efter det och om isen inte är borta kommer vi behöva ta bort den själva.

– Hade det varit tjäle i marken hade det inte varit något problem, men nu är marken mjuk under isen och det är inte bra, säger Knutsson.

Mellan isen och gräset bildas ett par centimeters mellanrum. När det där blir syrebrist frodas svamp och det kan skapa stora problem för en golfbana, därför måste isen tas bort.

Men än så länge tar man det med ro på Ljunghusens GK. Även klubbens medlemmar njuter av vintervädret.

– Folk åker skridsko på övningsgreenen och vid klubbhuset. Än så länge är det inget problem men det är klart att man är lite orolig. Men hål 1 till 12 är fortfarande öppna och torra, säger Knutsson.

Snacka om vattenhinder!

Scroll to Top