Close-up of golf clubs in golf bag on course

Artiklar

10 saker som kan vara fel med din golfutrustning

Ett enkelt sätt att sänka din score kan vara att använda sig av rätt utrustning. Här är tio saker som kan påverka ditt resultat. Finns det något du borde åtgärda?

Text: Jesper Johansson • 2017-01-03

Att använda sig av utrustning som passar sitt eget spel kan göra att man sparar en hel del slag på en runda. Golf Mothly har gjort en lista över tio saker som kan vara fel med den utrustning du använder i dag.

Finns det något du borde åtgärda inför kommande säsong? Här är listan med tio saker som k-a-n vara fel på din utrustning:

 

1. Slitna skåror

Få saker är så härligt som att se din boll spinna på green och stanna precis intill flaggan. Det välslagna wedgeslaget är dock mycket lättare att få till om man har fräscha skåror på sin högloftade klubba. Bob Vokey som är Titleist stora wedgemakare har undersökt hur spinntalet förändras när man jämför en wedge som använts i över 100 rundor, och en wedge som är helt ny. Spinntalet sjönk drastiskt mellan de båda klubborna och utgångsvinkeln ökade, då bollen kom längre upp på wedgarnas blad om skårorna var slitna.

Så om du i snitt spelar en runda i veckan och tränar då och då bör du byta wedgar ungefär en gång per år, eller en gång per 1,5 år.

2. En klubba köpt på rea kan kosta viktiga slag

En klubba för halva priset är alltid bra för samvetet (och plånboken). Men vad gör den med din score? Bara för att du använder dig av samma driver som Rory McIlroy kommer du inte slå som honom. Faktum är att nästan ingen sving är perfekt för den längd och lie som man får i butik.

Så istället för att försöka rädda säsongen med en ny driver kanske man borde spara pengarna och lägga dem på en custom fitting.

3. Använd rätt sko

Enligt en undersökning gjord av skoföretaget FootJoy använder 70 procent av alla golfare fel storlek på sina golfskor. Det kan göra att man tappar stabilitet, eller komfort och på så sätt kan din score påverkas. Har du något grepp kvar, eller halkar du runt så fort det inte är helt plant? Är skon fortfarande vattentät och är den fortfarande bekväm? Allt påverkar ditt resultat på banan. Även skorna.

 

4. Att spela med fel loft

Minns du tiden då nyheten om Tiger Woods driver med sju graders loft gjorde att det blev en statussymbol att ha så få grader som möjligt på den långtgående klubban? Problemet är att det är väldigt få spelare som faktiskt tjänar på det låga loftet, och om man testar att öka med bara någon grad kan det göra underverk för antalet fairwayträffar på en runda. Dessutom är det så att de nya modellerna på drivers som kommer ut på marknaden har så lågt spinntal att man behöver en lite högre utgångsvinkel för att nå maximal längd.

 

5. Passar handen i handsken?

Vi är många som bara slänger ner handsken i bagen efter en runda och får spela vidare med något som mer liknar en skorpa än en skönt sittande läderhandske för bättre grepp. Bästa sättet att bevara en handskes fräschör är att låta den torka och sedan återplaceras i den förpackning man köpte den i. Det gör att handsken behåller sin ursprungliga form. Och har du hål vid tummen eller någon annanstans kanske det kan vara värt att ta en sväng förbi shoppen innan du slår ut på hål 1.

6. Byt grepp på klubborna

Brukar du byta grepp vartannat år? Det är vad grepptillverkarna rekommenderar för att garantera full kontroll på klubborna genom hela svingen. Men det är inte bara slitna grepp som kan vara ett problem. Hur tjockt är greppet? Många spelare använder sig av för smala eller för tjocka grepp för sina händer. När du ska byta grepp (vilket vi antar är ganska snart) bör du också se över vilken tjocklek du vill ha!

10 saker som kan vara fel med din golfutrustning
Pings iBlade kan vara ett bra alternativ om man inte vill släppa det estetiska men ändå få en del förmåner av en lite mer förlåtande klubba.

7. Skippa bladklubban

Få saker är så vackert som ett glänsande set bladklubbor i golfbagen. Men hur snyggt är det när man inte kan träffa bollen ordentligt? Förutom utseendet finns det knappt någon anledning för amatörer att använda sig av de vackra bladklubborna. Det är till och med många proffs som inte gör det. Svälj istället stoltheten och köp ett mer förlåtande set järnklubbor. Det kan göra underverk för ditt resultat!

8. Byt ut de långa järnklubborna

Är du bra på att slå din järntrea? Slår du den lika bra som en hybrid? Grattis, då har du ingen anledning att byta ut den. Men för oss som inte har en helt jämn bollträff kan en hybrid göra underverk för de längre inspelen, utslagen eller försöken att nå ett par 5-hål på två slag. Dessutom är en hybrid lättare att använda från ruffen och kan vikariera som chippverktyg. Bra deal.

 

9. Fokusera på bollen

Golfbollen är den enda delen av utrustningen som man använder vid varje slag. Varför använder man sig då av en boll man hittar i skogen som är så sliten att det påverkar bollbanan? Vi golfare är alltid på jakt efter jämnhet och bättre känsla kring greenerna. Ett bra förstasteg kan vara att alltid använda sig av samma boll. Prata med din lokala pro om vilken boll som passar ditt spel och din plånbok. Det kommer att hjälpa dig!

 

10. Är längre alltid bättre?

Ett längre skaft på din golfdriver gör att du får en högre svinghastighet och därmed mer längd. Men är det alltid att föredra? Faktum är att många proffs har ett kortare skaft för att på så sätt öka precisionen framför mer längd. Det kan kanske vara något för oss glada amatörer också. För visst tar man hellre en längre klubba in mot green från ett bra läge i fairway, än en wedge från skogskanten? 


Text: Jesper Johansson • 2017-01-03
ArtiklarBollarDriversGolfhandskarGolfkläderHybriderJärnSkorUtrustningWedgar
Scroll to Top