5de4590483b8c

Artiklar

Banan har renoverats i tre år – klar till våren

Under de senaste två vintrarna har renoveringar skett på Landeryds GK:s Södra bana. I vinter ska de sista hålen renoveras.

Text: Jesper Johansson • 2016-11-25 Uppdaterad 2016-11-25

För tredje året i rad bygger Landeryds GK om den Södra banan. Östgötaklubben, som har tre banor, ska bygga om fyra hål under vintern.

Huvudmålet med ombyggnationen är att förbättra banans bunkrar. Dels omplaceras de, samtidigt som sandstandarden förbättras med hjälp av en nylagd botten.

– Alla bunkrarna har försetts med Capillary Concrete i botten. Det är för att minska risken föra wash-outs och att sand blandar sig med leran under, säger Daniel Pantzar, banchef på Landeryds GK.

Men det är inte bara en ny botten som byggs i bunkrarna. Helt nya bunkrar ska göras, samtidigt som gamla fylls igen. Innan renoveringen startade hade Landeryds GK:s södra bana 53 bunkrar. När renoveringen är klar finns där bara 37. Dessutom är de nya bunkrarna mindre.

– Vi har sett över spelstrategin på banan och därför tagit bort en del bunkrar. Det kan vara så att vi hade två stora bunkrar framför en green som vi tar bort och ersätter en mindre som vi placerar mer strategiskt.

– Det gör att man kan gömma flaggorna där bakom samtidigt som nybörjare och de som inte riktigt har längden kan rulla upp sina inspel med större chans att lyckas, säger Pantzar.

 

 

Vad har renoveringen kostat?

– Det är golfbanearkitekten Johan Benestam som har designat och placerat bunkrarna. Vi har byggt allt med egen personal och lånat in maskiner. Totala kostnaden om man räknar på material och arbetstimmar är någonstans precis under två miljoner kronor.

 

De två föregående åren har andra hål än just 4, 5, 6 och 7 renoverats. Och det har mottagits väldigt positivt.

– I år har flest rundor spelats på Södra banan. Så har det aldrig varit tidigare. Och i har hört väldigt mycket positivt om banan, säger Daniel Pantar.

 

Banan har renoverats i tre år – klar till våren
Foto: Daniel Pantzar

Och många rundor har det blivit på Landeryds GK under året. Med en stor medlemsökning upp till 3 640 aktiva medlemmar har det spelats hela 78 000 rundor på anläggningens tre banor under året.

– Och då är inte tävlingar och företagsgolf inräknat. Vi har verkligen märkt skillnad. De tider som traditionellt sätt är lugnare för oss banarbetare, mellan 08.00 och 10.00 på vardagar har i år haft en strid ström spelare ute på banan även på vardagar.

Banan förväntas vara öppen för spel i maj 2017.

Segway på fairway


Text: Jesper Johansson • 2016-11-25
ArtiklarLanderyds GKSvenska golfbanor
Scroll to Top