5de4592b6981b

Artiklar

Älvkarleby GK bjuder på två ansikten

I norra Uppland, bara en halvtimme söder om Gävle ligger Älvkarleby GK. En bana med två ansikten.

Text: Svensk Golf • 2016-11-24 Uppdaterad 2016-11-24

Med dalälvens strömmande vatten precis intill är det lätt att bli stående en stund på Älvkarlebys tionde tee. Både för att det är vackert men lika mycket för att utslaget du snart ska slå ställer höga krav på längd och precision. Som helhet bjuder en rond här annars på bra balans mellan utmaning och underhållning.

På sina håll har markområdet inneburit vissa hemsnickrade lösningar som skaver lite, men för en högst rimlig greenfeepeng får du en välskött bana som dessutom alltid vaknar snabbt ur vintervilan.

Karaktär: Skogs och ängsbana.

Spela när: Skicket är ofta bra tidigt på året, så satsa på en skön vårrond.

Passar för: Många. Inte överdrivet lång, men det finns partier där du gör klokt i att tänka till lite extra innan du slår.

Räcker en trepack: Tveksamt. Ta med två för att ta höjd för de tajtare partierna samt ett par luriga vattenhinder och bäckar.

Bästa hålet: Tolvan, par 4, 343/289 meter, är ett intressant hål tack vare den bäck som följer med längs högersidan och skär in framför greenen.

Första vs sista nio: Första nio är kortare, knixigare, kantade av skog och premierar precision före längd. Sista nio är utlagda på hedmark där vajande, vispigt gräs utanför fairway ramar in och ger karaktär. Förstås en smaksak vilka du föredrar, men vår röst ligger på 10–18.

Kort och gott: Under året har en ny uppsättning permanenta utslagsplatser, tee 38, lagts ut som ett led i att handikappanpassa banan. Vågar du testa och se om du kan få ihop 36 poäng även när banan bara mäter 3 924 meter? Vi lovar att det är nyttig träning!

Korthålen då: Det finns sex stycken totalt och bäst gillar vi trion på sista nio (13, 15 och 18) som är lite intressantare med en bättre variation på den längd och typ av utslag som krävs.

Tveksamt hål: Nian är ett 110/105 meter kort par 3-hål som spelas lätt uppför, mot klubbhuset och har två gömda dammar. Tyvärr känns det inte som en naturlig länk mellan hål 8 och 10, utan mer en krystad transportsträcka för att få ihop 18 hål.

“Försök att hålla huvudet kallt och ha tålamod, var inte för girig”

Klubbmästaren tipsar: “Det är verkligen en ‘hemmabana’. Mina kompisar brukar faktiskt sällan vilja spela här med mig (skratt). Även om du slår långt måste du tänka dig för. Försök att hålla huvudet kallt och ha tålamod, var inte för girig. Även om ett par 4-hål är 294 meter måste du inte göra birdie, utnyttja par 5-hålen till det istället.”
– Mikael Eriksson

Höj rösten: Älvkarleby GK är en populär plats för semesterfarare att parkera husbilen på. Eftersom parkeringen ligger inom räckhåll för snedskott från både trean och åttan, så visa gärna hänsyn och skrik “fore!”.

Ät på älvan: Restaurang Älvan förtjänar absolut 89 av dina kronor, vilket dagens lunch kostar. Förutom trevlig utsikt över Dalälven får du välja bland flera vällagade rätter från en meny som antyder att det finns både ambition och kunnande i köket.


Plus:
Bra kondition på banan och god mat i restaurangen lyfter helhetsupplevelsen.

 

Minus: Utrymmesbrist gör tyvärr att några hål på första nio sänker densamma.

Här är Sveriges 50 bästa banor


Sveriges 100 bästa golfhål


Text: Svensk Golf • 2016-11-24
ArtiklarÄlvkarleby GKBanorSvenska golfbanor
Scroll to Top