5de45950d6d4d

Efter flykten fick hon jobb som golfpro

Jasper Kamukama var en hyllad golfare i Uganda. Men plötsligt tvingades hon fly landet på grund av sin livsstil. Nu har hon återigen funnit glädjen och golfen – i Dalarna.

Text: Olof Åsgård • 2016-11-23 Uppdaterad 2016-11-23

JASPER KAMUKAMA

Ålder: 48 år.

Bor: Sollerön.

Yrke: Praktiserar som golfinstruktör på Solleröns GK.

Meriter: Ugandisk amatörmästarinna, flera amatörsegrar i Afrika och mångårig spelare i Ugandas landslag.

Handicap: 3.

Utbildning: Golf och ledarskap med inriktning på ungdomar.

Drömmar: Att få leva ett tryggt liv i Sverige. Utbilda sig inom golfträning, och driva en egen golfshop.

Jasper! Jasper! Ropar de två flickorna och rusar över puttinggreen mot sin tränare. Deras glädje smittar av sig och Jasper Kamukama skiner upp i ett brett leende när de kommer fram och kramar henne.

Hur har ni haft det?

Frågar hon flickorna som ivrigt börjar berätta och visa vad de tränat på.

Bra, bra! säger Jasper och omfamnar dem igen.

– Jag är lycklig här. Att få känna och se barnens glädje till golf gör mig obeskrivligt glad, säger Jasper Kamukama som för ett år sedan satt på en flyktingförläggning i Avesta och inte hade en aning om vad som skulle hända. Eller om hon skulle få känna glädje eller skratta någonsin igen.

Golfbagen var en av många saker som Jasper var tvungen att lämna kvar i Uganda när hon satte sig på ett plan som skulle föra henne i säkerhet och till friheten i Sverige.

Hon hade vaknat i sitt trygga hem i Uganda och gått till jobbet på morgonen precis som vanligt. Hon var trygg. Glad. Lycklig. Sen ändrades allt på en sekund.

På jobbet hade de fått vetskap om Jaspers livsstil och politiska aktivism och sa att hon inte var välkommen längre. Hennes sätt att leva och samhällsengagemang var inte tillåtet och väldigt illa ansett i Uganda. Helt plötsligt var hon en fiende och främling i sitt eget land.

Jasper Kamukama förstod att hennes liv var i fara och att hon inte kunde stanna kvar.

Hon var tvungen att fly.

Rädd och ledsen åkte hon raka vägen till flygplatsen och flög till Sverige. Mot säkerhet och frihet. Det enda hon hade med sig var de kläder hon hade tagit på sig för det som skulle bli en helt vanlig arbetsdag.

Golfklubborna lämnade hon kvar hemma i huset och där står de än.

– Jag saknar mina egna klubbor men jag tror inte att jag kommer se dem igen, säger Jasper Kamukama och plockar upp puttern ur bagen med gamla och slitna klubbor som hon fått av sin nya arbetsgivare.

Efter flykten fick hon jobb som golfpro
Foto: Marco Glijnis/Kola Productions
Jasper Kamukama lämnade livet i Uganda bakom sig men golfkunskaperna följde med till Dalarna.

Den lilla golfklubben i Siljan, Solleröns GK, hade under en tid arbetat med olika integrationsprojekt och i slutet av förra året fick de av en slump höra talas om Jasper Kamukama.

Och klubben förstod att hon var något extra.

48-åringen var en hyllad, välmeriterad och omskriven amatörgolfare i Uganda som dessutom var utbildad golfinstruktör, specialiserad mot ungdomar.

– Helt perfekt eftersom vi vill satsa på unga golfare och erbjuda unga nyanlända en chans att få testa golf, säger Anders Stenberg, vice ordförande i Solleröns GK, som tog kontakt med Jasper i vintras.

– Jag trodde att han skojade. Ska jag träna barn här? Ligger det verkligen en golfbana här bland träden Det var ju snö överallt, säger Jasper och skrattar lite när hon minns tillbaka på mötet som kom att förändra hennes liv.

På prov erbjöds hon en praktik som golfinstruktör och det har blivit en succé.

– Sommarens barnkollo blev väldigt lyckat och barnen är glada i Jasper. Samtidigt har hon lyckats samla fler damer än någonsin till damträningarna och många har sagt att de fått en ny injektion efter Jaspers träningar, säger Anders Stenberg.

Jasper Kamukama trivs på sitt nya jobb och även om hon inte får betalt är hon väldigt tacksam för att klubben ordnat boende på Sollerön, egen bil, fickpengar och lunch.

Hon pratar helst inte om vad som hände i hemlandet och vad som skulle hända om hon skulle återvända. Hennes ansökan hos Migrationsverket är inte klar och inget är beslutat.

Framtiden är oviss men Jasper vill inget annat än att stanna i Sverige och bli anställd som tränare på Solleröns GK. Något som klubben också hoppas på.

Hur mår du nu?

– I’m alive… Jag lever. Visst saknar jag mitt hemland men jag tror aldrig att jag kommer kunna återvända. Jag kan hamna i fängelse eller bli dödad. Här är jag trygg och har fått nytt hopp om livet. Jag vill utbilda mig till golftränare och ha min egen golfshop. Golf var och är mitt liv, säger Jasper Kamukama.

Hon flydde till Sverige ensam. På Solleröns GK får hon leva sin dröm – att arbeta med golf och ungdomar.

 

Driftbolaget som sköter Sollerö GK är försatt i konkurs.

Men förhoppningen är att det ska spelas golf på klubben även kommande säsong.

Sollerö GK:s driftbolag försatt i konkurs


Text: Olof Åsgård • 2016-11-23
ArtiklarSollerö GK
Rulla till toppen