Winter Golf

Artiklar

Bankonsulenten: Så påverkas banorna av den tidiga snön

Över stora delar av landet byttes hösten hastigt ut mot vinter. Hur påverkar det de svenska golfbanorna? Svenska Golfförbundets bankonsulent svarar.

Text: Jesper Johansson • 2016-11-09

Från en dag till en annan byttes röda och gula färger ut mot ett vitt täcke över stora delar av landet. Den tidiga vintern gjorde att flera banor som var öppna stängdes, men hur påverkar det egentligen gräset till kommande säsong?

Det behöver inte vara någon fara, menar Svenska Golfförbundets bankonsulent Boel Sandström.

– Allt gräs förbereder sig för vintern. Det gör den på två sätt: Dels känner den av temperaturen i luften, och så går den efter dagslängden, säger hon.

– Dagslängden påverkas förstås inte av snön, den blir fortfarande kortare för varje dag som går. Men temperaturen kan ställa till det.

Det tidiga snötäcket är alltså något som gräset delvis hunnit förbereda sig på. Men ett annat problem med den tidiga snön är att det inte är tjäle i marken. 

– Det gör att det blir varmt under snötäcket och att risken för snömögel ökar. Om snön ligger kvar under en lång tid finns det en risk för angrepp av snömögel. Men ett stort antal klubbar bekämpar det kemiskt, säger Boel Sandström.

Att snön kommer ligga kvar i de södra delarna av landet fram till mars-april är inte så troligt, menar Boel Sandström.

Och därmed finns det ännu en risk – isskador.

När snön smälter och sedan fryser på igen bildas is som kan skada greener och andra spelytor.

– Men många klubbar, framför allt i Norrland, vintertäcker greenerna med en duk för att förhindra det, säger Boel Sandström.

Så här såg det ut när Hudiksvalls GK gjorde det tidigare i år:

Svenska banor drar nytta av Ryder Cup


Text: Jesper Johansson • 2016-11-09
ArtiklarNyheterSvenska golfbanor
Scroll to Top