145th Open Championship – Day Four

Artiklar

De har SGF nominerat till Idrottsgalan

Fyra svenska golfprofiler har valts ut av Svenska Golfförbundet till Idrottsakademins nomineringsjury. Henrik Stenson har nominerats till två priser.

Text: Jesper Johansson • 2016-10-27

Den 16 januari är det dags för Idrottsgalan där de bästa idrottarna prisas för sina bedrifter. Nu har Svenska Golfförbundet skickat in sina nomineringar till Idrottsakademins nomineringsjury. Henrik Stensons enastående sommar avspeglar sig i SGF:s val då han nomineras i två kategorier.

– Det är mycket glädjande att vi har utövare i vår idrott som matchar de allra bästa i världen. Det har presterats på alla nivåer och över flera generationer och det är inte enkelt att föreslå kandidater till Idrottsgalan. Men de vi har valt har satt sig själva och vår idrott på kartan. De har skrivit historia och visat på hur stark svensk golf står sig idag, säger förbundskapten Katarina Vangdal i ett pressmeddelande.

 

Här ��r Svenska Golfförbundets nomineringar:

De har SGF nominerat till Idrottsgalan
Foto: Getty Images

Årets Kvinnliga Idrottare: Anna Nordqvist

Ur SGF:s motivering: Segern i LPGA Classic på LPGA Tour och en andraplats i US Women’s Open samt ett antal placeringar topp-10 under året betyder att Anna Nordqvist gör en av sina bästa säsonger och rankas sexa i världen. Hon gör också en bra insats i OS i Rio med en delad elfte plats.

Förbundskaptenens kommentar: Anna Nordqvist är vår bästa damspelare idag och håller en hög och jämn nivå. En seger i år och en andraplats i US Open där hon förlorar i särspel, förstärker att hon är en spelare i absoluta världstoppen i en av världens största idrotter. Att vinna på den nivån med den konkurrens som råder idag, där Asien är dominerande, är imponerande.

De har SGF nominerat till Idrottsgalan
Foto: Getty Images

Årets Manlige Idrottare: Henrik Stenson

Ur SGF:s motivering: Segern i The Open Championship gör Henrik Stenson historisk då han blev förste svenske manlige golfare att erövra en majortitel. Det är också hur han tog sin seger som gav eko i och utanför golfvärlden. Stenson gjorde tio birdies på sin väg mot 63 slag under finalvarvet. I OS gick han en ny fantastisk duell mot en av världens bästa spelare, Justin Rose, som gick segrande ur striden som avgjordes först på sista hålet. Ett stycke svensk idrottshistoria igen, den första svenska OS-medaljen i golf.

Förbundskaptenens kommentar: Henrik skriver historia när han tar Sveriges första och mycket efterlängtade major på herrsidan. Han fortsätter att skriva historia när han tar silvermedalj i OS och jag har personligen svårt att se att någon kan utmana Henrik i de kategorier vi har nominerat honom till.

De har SGF nominerat till Idrottsgalan
Foto: Göran Söderqvist

Årets Ledare: Torsten Hansson

Ur SGF:s motivering: Torsten Hansson har ett övergripande ansvar för helheten i Stensons nätverk samt extra ansvar för den idrottspsykologiska delen. Torsten Hanssons framgångsrika ledarskap, som även innefattar Peter Hanson och en grupp yngre svenska professionella spelare, är byggt på en tro att det avgörande för ett gott och framgångsrikt ledarskap är en förmåga att ta individ eller grupp genom stora svårigheter oavsett orsak.

Förbundskaptenens kommentar: Bakom varje utövare finns ett antal personer som jobbar på, ofta i det tysta och utan särskilt mycket uppmärksamhet. Bakom Henrik Stenson finns en person som funnits med honom sedan amatöråren. Torsten har till och från jobbat med Henrik och funnits vid hans sida i med- och motgång och det känns självklart att han nomineras i kategorin årets ledare.

De har SGF nominerat till Idrottsgalan
Foto: Göran Söderqvist

Årets Nykomling & Lilla Bragdguldet: Madelene Sagström

Ur SGF:s motivering: Madelene Sagström, 24 år, från Enköpings Golfklubb har spelat till sig en plats på världens bästa damtour, LPGA. Hennes rookiesäsong som proffs på Symetra Tour såg tolv placeringar topp-10 på 15 tävlingar, varav tre segrar. När touren avslutades i mitten av oktober hade hon slagit rekord i inspelade pengar och tilldelats pris som Rookie of the Year, Player of the Year och fått tourkort nummer 1 till LPGA Tour.

Förbundskaptenens kommentar: Madelene Sagström blev proffs hösten 2015, och var då rankad tvåa i världen som amatör. Hon missade att ta kortet till LPGA-touren och fick börja på LPGA:s undertour Symetra där hon skrev historia genom sina tre segrar under en och samma säsong. Det Madelene gjort under 2016 är en stark värdemätare för att hon kan bli vår nästa stora stjärna på damsidan och det ska bli oerhört kul att följa henne på världens bästa damtour, LPGA.

De har SGF nominerat till Idrottsgalan
Foto: Getty Images

Årets Prestation: Henrik Stenson

Ur SGF:s motivering: En modern idrottsprestation som väl matchar några av de absolut främsta klassiska svenska idrottsögonblicken. Två spelare hade inför finalronden av The Open Championship på Royal Troon lämnat övriga spelare långt bakom sig. Henrik Stenson var i ledning ett slag före femfaldige majorsegraren Phil Mickelson. Att då med alla världens blickar på sig och med det svenska oket av noll majorsegrar på herrsidan prestera 63 slag, en tangering av den lägsta rondscoren i majors någonsin, är en prestation som bryter barriärer. När Stenson sänker sin birdieputt på det sista hålet blev det hans tionde birdie för ronden och segermarginalen skrevs till tre slag, ned till trean var det hela 14 slag.


Text: Jesper Johansson • 2016-10-27
ArtiklarAnna NordqvistHenrik StensonMadelene SagströmNyheter
Scroll to Top