Artiklar

Historien om Arnold Palmers paraply

Har du någon gång undrat varför Arnold Palmers logo är ett paraply? Här är historien om hur slumpen skapade ett av golfens mest välkända emblem.

Jesper Johansson • 2016-10-19

Arnold Palmer är en av de absolut största golfarna genom tiderna. Amerikanen gjorde golfen folklig och hade supportrar över hela världen.

1958 vann han US Masters för första gången och skulle lyckas med bedriften ytterligare tre gånger.

Andra gången han gjorde det var 1960.

Då vann han också US Open på Cherry Hills.

Knappast någon idrottsman var hetare än Arnold Palmer vid den här tiden. Det var något han och hans team ville ta vara på.

Året efter grundades Arnold Palmer Enterprises, ett företag som skulle generera ännu mer intäkter till den världsberömde golfaren.

Historien om Arnold Palmers paraply
Arnold Palmer, 1984. Klicka på bilden för att se den i full storlek. //Foto: David Cameron

Några dagar efter att APE, som företaget kallades, hade skapats satt The King och hans kollegor runt ett bord för att brainstorma fram en signatur eller logotyp att använda på kläder, kontorsmaterial, utrustning och annat.

Under de kommande dagarna hade gruppen kommit fram till flera bra förslag med allt från korsade golfklubbor till en krans av lagerblad.

Men efter mer djupgående efterforskningar och diskussioner uteslöts det ena förslaget efter det andra då de ansågs vara för anonyma eller redan var registrerade av andra bolag.

Det stod still.

Kollegorna kunde inte komma fram till ett bra alternativ och Arnold Palmer gick på en promenad för att släppa ut lite frustration.

Han möttes av regn.

Historien om Arnold Palmers paraply
Arnold Palmer, 1967. //Foto: Getty Images

Han såg då en ensam kvinna lämna sin bil och öppna ett flerfärgat paraply. Han rusade tillbaka till konferensrummet där hans kollegor satt.

”Vad sägs om ett paraply?”, frågade Palmer.

Någon vid bordet replikerade:

”Vilken typ av paraply?”

Arnold Palmer föreslog ett flerfärgat golfparaply.

Flera runt bordet nickade, men ingen tyckte att det var en speciellt bra idé.

Någon sa också till Palmer att han inte skulle hoppas för mycket då det tordes vara ett mirakel om ingen hade registrerat ett paraply som varumärke. Men trots de låga oddsen valde gruppen att låta sina advokater titta vidare på symbolen.

Några veckor senare fick Palmer och hans kollegor reda på att ingen hade registrerat paraplyet.

Och helt plötsligt hade The King en egen logo – ett öppet paraply med de fyra färgerna rött, gult, vitt och grönt.

Fram till sin bortgång var paraplyet ständigt närvarande kring Arnold Palmer och kommer i all framtid vara en symbol för en av världen största golfare genom tiderna.

 

• Källa: arniesarmy.org

Arnold Palmer (1929-2016)


”Han gjorde golfen cool”


De klassiska Arnold Palmer-citaten

Scroll to Top