Ball

Nu kan du ta Grönt Kort – på nätet

Har du velat börja golfa men inte funnit tiden att gå en utbildning? Nu kan du göra kursen till stor del direkt från soffan – via nätet.

Text: Jesper Johansson • 2016-08-23 Uppdaterad 2016-08-23

Att börja spela golf kan vara krångligt för vissa. Det tar en del tid och man kanske inte tycker att konceptet med grupputbildningar passar.

På Mjölby GK har man löst det med en drop in-utbildning.

Nu finns det ännu ett nytt sätt att utbilda sig.

Det är Michael Persson, pro på Vårdsbergs GK, som lanserat Golf4u tillsammans med klubben.

Tjänsten gör att du kan sitta i soffan och fixa det gröna kortet.

– Jag har länge haft idén att skapa en digital Grönt Kort-kurs. Svenska Golfförbundet ändrade riktlinjerna för hur en kurs skulle vara formad och jag tänkte att mer och mer utbildning görs på nätet och för att modernisera sporten har jag startat en golfkurs online, säger Michael Persson, grundare av Golf4u.

Utbildningen är uppbyggd på det sätt att man via olika quiz får reda på vad man inte behöver träna mer på, och vad man ska lägga lite extra tid på.

– Tanken är att man gör olika quiz för att få svar på vad man kan och inte kan. Totalt är det tolv olika steg med sex frågor i varje. På de frågor man har svarat fel på får man direkt feedback på vad som är rätt och hur man kan träna på det för att svara rätt nästa gång. Men även om man svarar rätt får man mer information om just den frågan för att golfarna ska utvecklas.

– På så sätt är det här en vägledning och individanpassad kurs. Eleven tvingas mer eller mindre att se de videoavsnitten där man inte har den kunskap som krävs.

 

Nu kan du ta Grönt Kort – på nätet
Michael Persson, grundare av Golf4U.

I kursen får man också se videoklipp som visar hur man gör olika delar av spelet.

En video kan exempelvis visa hur man droppar bollen korrekt eller lagar ett nedslagsmärke. De här kan man se i samband med att man gör olika quiz på hemsidan.

 

Den praktiska delen av spelet då?

– Jo, på kursen finns videor av varje typ av golfslag man behöver behärska för att ta ett Grönt Kort. Sedan får man via ett annat quiz reda på vad man behöver träna mer på. Tanken är att de står på en range eller puttinggreen, tittar på en film och sedan tränar på just det, säger Persson.

För att få tillgång till kursen blir man medlem på Golf4u:s hemsida. Då har man också tillgång till allt material i tolv månader om det är något man glömt bort eller vill se igen.

”Min målsättning är att fler att komma in i golfen”

Hittills har Michael Persson bara hört positiva saker om tjänsten och menar att det här kan attrahera en målgrupp av spelare som kanske inte hade börjat spela annars.

– Min målsättning är att få fler att komma in i golfen. Det finns de som inte har tid, eller tycker att det är jobbigt att utbilda sig i grupp. Då är det här ett bra sätt att lära sig spelet på.

 

Nu kan du ta Grönt Kort – på nätet
Med olika quiz blir du en bättre golfare.

För att bli godkänd måste sedan kursdeltagarna göra ett speltest på en bana med en markör som har 36 eller lägre i handicap. Sedan laddar man upp en bild på scorekortet och är sedan igång.

Sidan har inte varit tillgänglig speciellt länge men redan nu har deltagare från hela landet deltagit.

– I långa loppet tror jag att det kommer att vara en bra vinst för alla klubbar. Det kommer att komma folk från olika delar av landet som börjar spela golf.

”Hela golfens grundidé bygger på att man är sin egna domare”

Hur går det att säkerställa att det faktiskt är kursdeltagaren som gör dessa test online?

– Efter att Svenska Golfförbundet gjorde om reglerna för vad som krävs för att ta ett grönt kort är inget teoriprov ett krav. Därför krävs ingen fysisk närvaro där man måste bevisa att man faktiskt klarar av utbildningen. Hela golfens grundidé bygger på att man är sin egna domare och att fairplay genomsyrar allt, det vill säga mot regler, banan och dess personal och medspelare. Vi har valt att fokusera på att göra en så bra tjänst som möjligt för dem som vill lära sig golf och på så vis främja lärandet framför kontroll.

Det är numera upp till varje klubb att bestämma hur man utför en kontroll av den teorietiska kunskapen. Och enligt Michael Persson använder sig de flesta klubbarna av självtester som inte följs upp.

– I och med det skiljer sig inte vår utbildning från någon annan bortsett från att eleven måste ha alla rätt på alla quiz för att kunna ladda upp ett scorekort, säger Persson.

Som en bra del av utbildningen kan du spana in Golfskolans informationsrika filmer!

Drop in-tider för Grönt Kort-kurser en succé


Text: Jesper Johansson • 2016-08-23
Artiklar
Rulla till toppen