5de464e550851

Artiklar

Drop in-tider för Grönt Kort-kurser en succé

Varje måndag och tisdag anordnar tränarna på Flemminge GK och Mjölby GK drop in-utbildningar för Grönt Kort, vilket blivit en succé.

Text: Jesper Johansson • 2016-08-22 Uppdaterad 2016-08-22

Att locka nya golfare till banorna är något som många klubbar har problem med. På Mjölby GK och Flemminge Golfklubb har bröderna Magnus och Fredrik Carlsson under två års tid löst det problemet – med hjälp av drop in-utbildningar.

– Det har varit en sensation för oss. Vi har kört det i två år nu och det har varit väldigt framgångsrikt, säger Magnus Carlsson, som tillsammans med sin bror driver Flemminge GK och är pro på Mjölby GK.

– En sak som vi tycker är väldigt kul är att vi trodde den generationen som är mellan 15 och 27 år var förlorad. Men tvärtom är det många i den åldern som kommit på de här drop in-utbildningarna för grönt kort.

De båda bröderna har haft utbildningen i en drop in-modell varje måndag och tisdag i två säsonger och deltagarantalet har varit högt.

– Vi utbildar ungefär 100 till 120 nya spelare varje år. Vi har ett ganska stort upptagningsområde men det har verkligen varit jättebra.

Bröderna resonerar att det finns tre typer av nybörjare:

1) De som knappt behöver någon utbildning alls utan som bara kan gå ut på banan med en gång.

2) De som behöver en liten knuff för att komma igång.

3) De som behöver en rejäl utbildning för att fortsätta spela.

– Och det är just den sista gruppen vi anser vara så himla viktig. Problemet är att golfklubbarna tappar en hel del golfare efter att de spelat ett par år. De får då inte rätt grundutbildning, utan kommer ut på banan med för lite kunskap om spelet. Då är det inte så kul att spela, säger Magnus Carlsson.

Drop in-tider för Grönt Kort-kurser en succé
Utbildningen görs med flera stationer för att göra den nyttig för alla typer av golfare. Foto: Mjölby GK

Hur fungerar det?

– Vi brukar dela upp oss vid några olika stationer. Vid en station kanske man tränar chippar och puttning, medan man på en annan station tränar på det långa spelet. Samtidigt pratar vi mycket om varför man kanske ska slå ett visst slag från ett läge, och ett annat slag från ett annat.

– Alla spelare måste repetera för att bli bättre. Så därför fungerar det här sättet väldigt bra för att lära ut nya golfare samtidigt som de lite bättre nybörjarna får ut något av det.

Under några måndagar på sommaren samlas sedan ett antal faddrar som tar ut de nyutbildade golfarna på banan, sedan är de redo att bege sig ut själva.

Den nya utbildningsformen är något som bröderna vill fortsätta med, och känslan är att antalet golfare i området är på uppgång efter några lite sämre år.

– Det är ett rekordår, så det är väldigt roligt. Det känns kul att få in fler spelare i sporten, säger Carlsson.

Om du inte har tid att gå på kursen kanske du kan kika på några av Golfskolans filmer?

Klubbarna avgör om speltest behövs


Facebook bakom golfklubbens succé


Gratis golf ska locka nya ungdomar till klubben


Text: Jesper Johansson • 2016-08-22
Artiklar
Scroll to Top