5de46786b5925

Artiklar

Svenska Hickorymästerskapen avgjordes i helgen

På Borås Golfklubb spelades i helgen en 36-hålstävling där spelarna bara fick använda sig av klubbor gjorda 1936 eller tidigare. Och tävlingen blev en succé.

Jesper Johansson • 2016-08-10

På Borås Golfklubb var det tävling i helgen. Men inte av den vanliga typen. Svenska Golfhistoriska Sällskapet annordnade nämligen Svenska Hickorymästerskapen. Utrustningen som användes var nämligen från 1936 eller tidigare. Totalt var det 127 deltagare i 36-hålstävlingen. Frida Rydberg vann damklassen och Bengt Larsson tog hem seniortiteln. Vinnare av herrklassen blev Magnus Sunesson för andra året i rad.

– Jag är väldigt nöjd med hur det gick, säger Sunesson.

Och nöjd har han all rätt att vara med tanke på att han gick ett under par på 36 hål med sju klubbor i bagen, alla från 1936 eller tidigare. Tvåa kom Johan Moberg från Norrköping, sex slag efter.

Av de 127 deltagarna i Hickory-SM var det elva damer som tävlade i en egen klass, och 20-30 personer som spelade i seniorklassen. Det höga antalet deltagare i den speciella tävlingen tror Magnus Sunesson beror på att hickory-golfen är en helt annan typ av sport än det moderna spelet.

– Jag kan bara se till mig själv. Jag spelade en del på European Tour under 80- och 90-talet. Så nu, när jag spelar med moderna klubbor, förväntar jag mig samma resultat som jag hade då. Men det klarar jag inte av längre.

– Därför är det roligt med hickory-golf. Det är en helt annan sport.

Svenska Hickorymästerskapen avgjordes i helgen
Magnus Sunesson

Klubborna genererar ett väldigt lågt spinntal, och bollflykten är betydligt lägre än med moderna klubbor. Det gör att man spelar på ett annat sätt.

– Det blir ett helt annat strategiskt tänk.  Dessutom var banan vi spelade på svår för oss som spelar med hickory. Många greener var upphöjda och stimpen låg på tolv ungefär, säger Sunesson.

I och med Magnus Sunessons seger i Hickory-SM har han vunnit två raka mästerskap, trots att han först kom i kontakt med spelformen 2007.

– Jag slog mina första slag med de gamla klubborna i samband med att de hade SM på Ljunghusens då. Nuförtiden spelar jag ungefär 30 rundor per år, och 20 av dem spelas med hickory-klubbor.

.

Svenska Hickorymästerskapen avgjordes i helgen
Många av deltagarna klär sig tidsenligt med skjorta och äppelknyckarbyxor.

I tävlingen fanns spelare från Belgien, Finland, Tyskland, USA och Belgien utöver de svenska deltagarna. Tävlinge är minst sagt populär bland spelarna.

– Den sköts av personer som har ett stort hjärta för golfen och sportens historia. Totalt finns det ungefär 15 000 golfare som spelar med hickory-klubbor. Det är väldigt roligt att intresset är så stort.

I och med den fantastiska scoren 73–72 (par 73) tog alltså Sunesson sin andra seger, och nu är han sugen på att spela VM i höst.

– Förra året vanns VM av tidigare storspelaren Sandy Lyle. Vm är lite annorlunda, då man får ha klubbor som är gjorda replikor av klubborna som gjordes innan 1936. Men det skulle vara roligt att vara med. Efter två SM-guld vill jag bli världsmästare, säger Sunesson som menar att det inte är så svårt att börja med sporten.

– Nej verkligen inte. Jag har sju klubbor i bagen. Tre av dem har jag ärvt av en gammal släkting som använde dem på 1910-talet. Sedan har jag köpt ytterligare fyra. Det är inte så dyrt att köpa klubbor heller.

Thomas Johansson är vice ordförande på Borås Golfklubb, och han är väldigt nöjd med hur tävlingen blev.

– Det var en väldigt lyckad helg. Totalt hade vi 26 funktionärer som hjälpte till. Allt fungerade felfritt, det var väldigt lyckat, säger han

Svenska Hickorymästerskapen avgjordes i helgen
Ledarbollen under söndagens runda. Björn Andersson, Hulta GK, Magnus Sunesson, Lydinge GK och Johan Moberg, Norrköpings GK

Bubba Watson laddar upp – med hickorytävling

Scroll to Top