Artiklar

Henrik Stenson: Lyft ditt wedgespel i sommar

Därför ska du sluta hugga efter bollen

Redaktionen • 2016-07-18

Efter åtskilliga pro-am-rundor genom åren har jag märkt en sak. Och det är att amatörer ofta har stora problem med wedgespelet. För att tala klarspråk bottnar detta till stor del i taskig teknik. Redan i uppställningen går det galet genom att bollen läggs långt bak i stansen, medan händerna skjuts fram ordentligt. Det är något som resulterar i en brant och hugganderörelse där bollenbåde kan duffas ochtoppas. Att jobba fram en solid teknisk bas öppnar nya dörrar med wedgarna, där slagen kan varieras nästan i oändlighet om grunderna väl finns på plats. Lägg gärna lite tid i sommar på att träna med dessa nycklar, som kommer att lyfta ditt spel med wedgarna till nästa nivå.

Henrik Stenson: Lyft ditt wedgespel i sommar
Foto: Karl Nordlund

1. Utvärdera

Wedgeslag handlar mycket om att läsa läget. Att granska hur det ser ut runt omkring green, hur mycket plats det finns på greenytan runt flaggan, avgöra hur hård greenytan är… Ja, det blir nästan en dataanalys som hjälper dig att avgöra om bollen ska lyftas eller rullas och komma in högt eller lågt.

Henrik Stenson: Lyft ditt wedgespel i sommar
Foto: Karl Nordlund

2. Behåll loft och bounce

Att bibehålla loft och bounce på klubbhuvudet genom take-away och baksving är viktigt för att skapa förutsättningar för en bra bollträff. Du kan lära dig hitta känslan för detta genom att ta din stans, öppna klubbhuvudet och lägga lite sand på det. Du ska sedan ha sanden kvar på klubbhuvudet fram till slutet av baksvingen, där sanden naturligt kommer att kastas iväg över din högra axel.

 

Henrik Stenson: Lyft ditt wedgespel i sommar
Foto: Karl Nordlund

3. Känn slaget med en hand

Att slå wedgar med bara vänsterhanden ger en bra bild av hur klubban egentligen ska jobba i slaget. Lägg bollen i den främre delen av stansen, håll bladet ordentligt öppet. Ta en kort halvsving och känn hur klubbhuvudet glider under bollen. Låt klubbans tyngd göra jobbet när den kastas in under bollen – genom att handen stannar av och klubbhuvudet istället accelererar igenom slaget.

Henrik Stenson: Lyft ditt wedgespel i sommar
Foto: Karl Nordlund

4. Våga flytta fram bollen

Jag ser ofta många amatörer ha bollen för långt bak i stansen vid ett wedgeslag. Hitta en bra bollplacering genom att låta änden på klubbans skaft peka rakt upp mot bältet. Lägg därefter ned bollen framför klubbhuvudet.

 

Henrik Stenson: Lyft ditt wedgespel i sommar
Foto: Karl Nordlund

5. Synka klubban med kroppen

Låt klubbänden peka mitt i kroppen (mot naveln) genom ett kortare wedgeslag. Även om ett pitchslag är mycket axlar, armar och händer och inte så mycket kropp är detta en bra checkpunkt som ger dig ökad kontroll under dessa slag.

Snabba tips: Tre viktiga checkpunkterre viktiga checkpunkter

Händerna: Ha inte händerna framför bollen i uppställningen.

Bollen: Var noga med att inte lägga den för långt bak i stansen.

Klubban: Låt klubbhuvudet glida under bollen. Hugg inte mot den i en brant rörelse.

Scroll to Top