145th Open Championship – Day Four

Artiklar

Stenson historisk segrare av The Open

Äntligen har det skett. Henrik Stenson vann The Open, och därmed Sveriges första majorseger på herrsidan. "Jag kände att det var min tur", sa han efter rundan. 

Text: Erik Hallberg • 2016-07-17 Uppdaterad 2016-07-17
Stenson historisk segrare av The Open

Finalronden i The Open kretsade bara kring två personer. Veteranen och femfaldige majorsegraren Phil Mickelson och svenske världssexan Henrik Stenson.

Stenson slog ut med ett slags ledning över amerikanen och en klassisk duell där ledningen växlade fram och tillbaka slutade med att Stenson fick lyfta The Claret Jug på söndagskvällen.

Båda spelarna i ledarbollen spelade enastående golf och Mickelson, som slutade -17, hade hela elva slag ned till J.B. Holmes på tredjeplatsen.

Men det räckte inte för seger. Henrik Stenson avslutade med en 63-rond och gick totalt 20 under par, vilket är den lägsta vinnarscoren i The Opens historia.

– Det har inte riktigt sjunkit in än, men jag är väldigt glad. Jag är stolt över hur jag spelade. Det var en bra match med Phil Mickelson, sa Henrik Stenson efter rundan.

– Jag visste att han inte skulle ge vika, och på ett sätt gjorde det saker lättare för mig. Jag visste att jag var tvungen att fortsätta trycka på och ge mig själv birdiechanser. 

Och birdiechanser hade han. Under söndagens runda gjorde han hela tio (!) birdies.

– Jag är glad att jag kunde ge mig själv chansen att göra några birdies på en del viktiga ställen under rundan.

Med fem hål kvar att spela hade Henrik Stenson en knapp ledning. Och då kom rycket.  Först gjorde han en birdie på hål 14, där han rullade i en krängande putt från höger till vänster, sedan satte han en drygt 15 meter lång putt för en ny birdie på det 15:e hålet.

På 16:e satte sig Henrik Stenson i lite problem då han försökte nå upp till green på två slag. Andraslaget hamnade i det tjocka gräset till vänster om green, men därifrån kunde han skickligt chippa upp bollen så att han hade en bra birdiechans från knappt två meter.

– Putten på 16 var väldigt viktig. Mickelson missade sin eagleputt, och jag förväntar mig att han ska sätta alla puttar – det måste man göra. Men den smet förbi och jag hade då en 1,5 metersputt i nedförslut för att fortfarande vara i ledning, sa Stenson.

Henrik Stenson sa också efter rundan att han hade en bra känsla inför tävlingen.

– Av någon anledning kände jag att det var min tur, och det var det.

– Det var kanske inget jag gick runt och skrek ut innan tävlingen, men jag kände det. Jag tror att det lilla extra självförtroendet gjorde att jag vann.

Och majorvinnarens självförtroende var det inget fel på efter rundan. Nu siktar han på nästa majorseger.

– Vi har bara startat, eller hur? Man vet inte vad som kan hända när man väl har öppnat dammluckorna. 


Nu är du historisk, Stenson!


Text: Erik Hallberg • 2016-07-17
ArtiklarHenrik StensonRoyal Troon GCThe Open
Scroll to Top