145th Open Championship – Day Three

Artiklar

Stenson: ”Jag har inget att förlora”

TROON, SKOTTLAND. Han började dagen ett slag bakom. Men Henrik Stenson både kom ikapp och gick förbi Phil Mickelson och leder nu The Open med ett slag inför finalronden.

Text: Oskar Åsgård • 2016-07-16 Uppdaterad 2016-07-16

Som tidigare mästare i The Open är du omåttligt omtyckt av publiken. Särskilt när du vunnit i Skottland och mästerskapet spelas där. Precis det märktes direkt på de applåder Phil Mickelson lockade fram när han klev upp på första tee strax efter klockan tre på lördagen.

“Phil är väldigt populär i den här delen av världen”

– Phil är väldigt populär i den här delen av världen. Kanske kan jag få lite fler européer som ger mig stöd där imorgon så kan vi få igång lite Ryder Cup-atmosfär, sa Henrik Stenson med glimten i ögat efter ronden.

Men så som Stenson inledde den här tredjeronden kunde publiken på Royal Troon inte annat än applådera svensken.

Med en fairwaywood från tee på ettan lämnade han sig ungefär 60 meter till hål, satte upp en wedge några meter kort om flaggan och rullade i dagens första birdie direkt.

På trean ryckte Stenson fram drivern på tee och skickade iväg en rejäl smäll, hela vägen ner i greenbunkern på det 343 meter långa par 4-hålet. Därifrån slog han upp sig så nära att birdieputten var en ren formalitet.

När den putten gick i ledde svensken ensam The Open på elva under par. Men bara i en knapp minut, innan Mickelson också rullade i sin birdieputt på trean och gjorde honom sällskap i topp.

Efter en ny birdie på fyran, par 5-hålet – där Stenson enkelt slog upp sig på green på två slag och tvåputtade – var han dock i ensam ledning.

– Jag fick en flygande start och slog några fantastiska slag. Jag kunde lätt ha varit fyra under par efter fem, säger Stenson.

I takt med att de närmaste utmanarna till ledarbollen – Sören Kjeldsen, Keegan Bradley och Zach Johnson – inte fick igång någon attack mot toppen var det redan tidigt på lördagen tydligt att den 145:e upplagan av The Open skulle utveckla sig till en duell mellan två spelare.

I ledarbollen svängde pendeln i mitten av ronden, där Mickelson fortsatte rulla i par och Stenson tappade slag på sjätte och åttonde – efter ett ödesdigert bunkerbesök som lätt hade kunnat kosta mer än ett slag. På tian var svensken nära att falla ytterligare bakom amerikanen efter en duffad chipp, men räddade sig med en sänkt långputt.

– 10:an var ett viktigt ögonblick, där sänker jag en elvametersputt för par för att stanna kvar i matchen, säger Stenson.

När Mickelson sen räddade ett par som bara han kan på tolvan, efter att utslaget fastnat i en ärttörnebuske, och rullade i en skolboksbirdie på 13 så var hans ledning över Stenson två slag.

Men Stensons replik var snabb. På det 162 meter långa 14:e slog svensken upp utslaget till 2-3 meter från hål och rullade i birdien. Ihop med en treputt från Mickelson var duon nu båda elva under par.

Därefter duellerade de hela vägen in i mål. Mickelson tog ledningen med en birdie på hål 16. Stenson tog över den med en birdie på 17:e, samtidigt som amerikanen tappade slag med en bogey.

“Det var en kaxig birdie du gjorde på 17”

– Jag slog en järnfemma på 14 och en full järntrea på 17. När ronden var över kom Phil fram till mig och sa “det var en kaxig birdie du gjorde på 17”. Den var faktiskt riktigt fin.

Båda spelare räddade par på avslutningshålet efter att ha missat green och därmed läser de brandgula ledartavlorna ute på Royal Troon nu Henrik Stenson -12 och Phil Mickelson -11.

Därmed är en svensk för tredje gången genom tiderna i ledningen inför finalronden i en major. Senast var Peter Hanson i The Masters 2012. Första gången var Jesper Parnevik i The Open 1997 på just Royal Troon.

Men Stenson känner faktiskt ingen större press.

– Jag har en andraplats och två tredjeplatser i The Open så det är inte som att jag letar efter en till sådan placering. Det är bara en sak som betyder något imorgon. Jag vet att han inte kommer att vika ner och det kommer inte jag heller att göra. Det är en fantastisk möjlighet och jag ser fram emot det. Men jag känner att jag inte har något att förlora. Om jag blir tvåa, trea eller fyra spelar ingen roll – det handlar om att vinna.

Skulle Stenson göra det vet vi alla vad det betyder.

Ett stort stycke efterlängtad svensk golfhistoria.

KRÖNIKA: Därför vågar vi hoppas på Stenson i helgen


Text: Oskar Åsgård • 2016-07-16
ArtiklarHenrik StensonPhil MickelsonRoyal Troon GCThe Open
Scroll to Top