145th Open Championship – Day Two

Stenson tar upp jakten på Mickelson

TROON, SKOTTLAND. Det var en blöt fredagsförmiddag på Royal Troon. Men det störde inte Henrik Stenson som klättrade upp till andraplats, ett slag bakom Phil Mickelson, med en strålande 65-rond.

Text: Oskar Åsgård • 2016-07-15 Uppdaterad 2016-07-15

Om torsdagen bjöd på strålande skotskt sommarväder så kändes fredagen mer som senhöst. Ymnigt regnande tvingade såväl caddies som publik att plocka fram paraplyer och regnkläder.

För spelarna var dock förutsättningarna långt ifrån så ruskiga som tv-bilderna antydde. För den redan mjuka banan blev än mer mottaglig och ihop med att den utlovade vinden, som skulle blåsa uppåt elva sekundmeter enligt torsdagens prognos, inte dök upp under förmiddagen var banan relativt försvarslös.

Det tog Henrik Stenson vara på.

Med stark bollflykt från tee, precisa inspel och välslagna puttar rullade Stenson i tre snabba birdies på hål 3–5. Sedan missade han hårfint birdieputten på sexan, men efter att ha slagit upp en fin wedge från ett hängande läge i fairway på sjuan och rullat i en krängande putt från höger till vänster gick han till fyra under efter sju hål.

– Det var ganska spelbart de första fem, innan regnet verkligen smällde till. Och jag lyckades få i några birdies där, så det var bra tajming. Sen började det roliga på riktigt, det regnade väldigt kraftigt efter vändningen, säger Stenson.

En bogey från mitt i fairway på nian följdes upp av ett mäktigt järnslag, från ungefär 170 meter, in till tionde green som stannade en knapp meter från hål och enkelt kunde rullas mitt i hål för ännu en birdie.

Sakta men säkert tog han sig närmare torsdagens sensationsman Phil Mickelson, som var en koppsnurr från en 62:a, och klättrade halvvägs genom ronden upp som ensam tvåa på de karakteristiskt brandgula ledartavlorna.

 

Stenson tar upp jakten på Mickelson
En blöt, men glad Phil Mickelson under fredagen. //Foto: Getty Images.

Mickelson, som spelade några hål framför Stenson, öppnade också fredagsronden i bra tempo med birdies på 4, 7 och 8 – där han på nytt blev bestulen på Open-historia när hans utslag var några få centimeter från att gå i hål för en hole-in-one på Royal Troons signaturhål.

Amerikanen landade till slut på 69 slag, två under par, vilket innebar att han satte ett nytt halvtidsrekord i The Open på Royal Troon med 132 slag (-10).

– Jag gillade verkligen utmaningen som det här vädret bjöd på idag. Det var en bra rond att följa upp gårdagens låga rond med. För det mesta höll jag bollen i spel och det var ganska stressfri golf. Det är långt kvar, vi är bara halvvägs, men det finns inget jag skulle älska mer än att vinna ännu en Claret Jug. Men jag tror inte att det är lika stor press på mig eftersom jag redan har en, säger Mickelson efter ronden.

”Jag ser verkligen fram emot utmaningen över helgen”

Ett slag bakom hittar vi Stenson, som gjorde en fin birdie från greenbunkern på 16:e hålet (par 5), på 133 slag och nio under par. Upplagt för en repris på duellen från Muirfield för tre år sen med andra ord. Den gången vann Mickelson. Är Stenson redo för revansch nu?

– Han är ett före och så har han vunnit fem majors och jag tror att det är lättare att baxa hem den sjätte än det är att plocka den första. Samtidigt är jag är sex år yngre så jag borde vara starkare än honom, säger Stenson och ler.

I ett mer allvarligt svar på frågan ser Stenson fram emot att gå ut och jaga Mickelson, ifall han fortfarande leder när fredagen är över.

– Jag vet att Phil inte kommer att backa undan. Han har redan vunnit ett gäng majors och han kommer inte att släppa på gasen. Men jag gillar hans sällskap och ser verkligen fram emot utmaningen över helgen, säger han.

Mardrömshålet på Troon: ”Det farligaste jag sett”


Bra start för Stenson – som spelar med sorgband


Text: Oskar Åsgård • 2016-07-15
ArtiklarHenrik StensonRoyal Troon GCThe OpenTournytt
Rulla till toppen