Group Of Golfers Walking Along Fairway Carrying Golf Bags

Pay-and-play och rangekort = skattefri friskvård

Snart kan du kanske göra avdrag för spel på pay-and-play-banor och rangekort.

Text: CM Hellsten • 2016-06-27 Uppdaterad 2016-06-27

Urban Rydin arbetar som skattechef på LRF Konsult där de anställda som personalvårdsförmån kan få bidrag till motion och annan friskvård av enklare slag.

Enligt arbetsgivarens riktlinjer ersätts den anställdes utgifter för friskvård med hela beloppet upp till 3 000 kronor och med 50 procent av överskjutande belopp, dock max 4 000 kronor.

Som skatteansvarig på LRF sitter Urban Rydin även med i olika utredningar och ansvarar för att skattereglerna blir så bra som möjligt för landets småföretagare.

 ”Jag har alltid retat mig på det”

– Jag har alltid retat mig på att det sedan länge finns fyra idrotter (golf, ridning, segling och alpin skidåkning) som har ansetts vara alldeles för lyxiga och därför inte är avdragsgilla som friskvård. Därför ville jag prova just golfen, säger Urban Rydin till svenskgolf.se/wp.

Skatterättsnämnden är en särskild myndighet dit skattskyldiga i Sverige har möjlighet att ställa frågor av mer komplicerad karaktär.

Urban Rydin skickade in en skrivelse som bestod av två frågor:

1) Kan man använda friskvårdsbidraget för att teckna ett Exclusive Platinum-medlemskap på Nordic Wellnes för 14 340 kronor?

2) Kan man använda friskvårdsbidraget för att spela golf på pay-and-play-banor och hyra golfbollar på drivingrangen?

Nu har Skatterättsnämnden fattat sitt beslut.

Fråga 1: Nej.

Fråga 2: Ja.

 ”Bara är en tidsfråga innan de övriga idrotterna också blir avdragsgilla”

– Nu är dörren i alla fall lite öppen och jag tror att det bara är en tidsfråga innan de övriga idrotterna också blir avdragsgilla.

Varför tror du att Skatterättsnämnden sa ja till pay-and-play och drivingrange?

– Jag lyckades nog få igenom det tack vare att det kanske inte klassas som ”fullständig” golf. Jag trodde faktiskt på ett positivt utslag i det här fallet.

Skatteverket kan överklaga beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen inom två månader.

 ”Jag ska snart träffa Svenska Golfförbundet”

– Om ingen tar ärendet vidare till nästa instans så kommer alltså pay-and-play och drivingrange att klassas som friskvård. Jag ska snart träffa Svenska Golfförbundet och nästa steg blir att fundera på hur man går vidare med den här frågan.

Spelar du själv golf?

– Nej, inte alls faktiskt. Jag föredrar tennis. I kraft av ålderns rätt tar jag på mig om att röra om i grytan och det är alltså en tennisspelare som har öppnat dörren för alla golfare…

 

Har du slice-problem? Kolla in lektionen från Golfskolan som botar bekymret på en minut. 


Text: CM Hellsten • 2016-06-27
ArtiklarFriskvårdsbidraget
Rulla till toppen